Advokati prestaju sa štrajkom kad Skupština usvoji izmene zakona

Pošto Vlada usvoji predloge izmena zakona uputiće ih skupštini na usvajanje po hitnoj proceduri. Skupština bi mogla da se sastane u vanrednom zasedanju za desetak dana, tako da bi do kraja meseca advokatura mogla da počne sa radom

  • 2

Skupština Advokatske komore Srbije je donela odluku koja vodi prekidu štrajka, ali kad Skupština usvoji dogovorene izmene i dopune zakona.

U pitanju je uslovna odluka o prekidu protesta, i do koje će doći kada se u skupštini usvoje dogovorene izmene i dopune propisa o javnom beležništvu, odnosno kada budu objavljene u Službenom glasniku. Izvor iz Advokatske komore je rekao agenciji Beta da su 63 člana Skupštine AKS glasala za sporazum te komore s Ministarstvom pravde o rešavanju spornih pitanja koja su bila uzrok štrajku.

Protiv tog sporazuma bila su četiri člana Skupštine AKS, a jedan je bio uzdržan. Prethodno je Konferencija AKS preporučila Skupštini AKS da prihvati sporazum koji su usaglasili stručni timovi advokature i Ministarstva pravde, a koji se odnosi na izmene Zakona o javnom beležništvu i pratećih zakona.

Foto: Foter/Flickr/SalFalko Foto: Foter/Flickr/SalFalko

Ministarstvo pravde bi u ponedeljak moglo da Vladi preda nacrt izmena i dopuna Zakona o javnom beležništvu, Zakona o prometu nepokretnosti, Zakona o vanparničnom postupku, Porodičnog zakona i Zakona o nasledjivanju koje su usaglasili stručni timovi.

Pošto Vlada usvoji predloge izmena zakona uputiće ih skupštini na usvajanje po hitnoj proceduri. Skupština bi mogla da se sastane u vanrednom zasedanju za desetak dana, tako da bi do kraja meseca advokatura mogla da počne sa radom.

Advokati u celoj Srbiji počeli su protest sa obustavom rada 17. seprembra prošle godine tražeći izmene propisa o javnom beležništvu, regulisanje paušalnog oporezivanja i smenu ministra pravde. Drugi zahtev je usvojen izmenom Uredbe krajem prošle godine, a treći smena ministra nije bio uslov za prekid štrajka.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA