PROTESTI PROTIV ŠARLI EBDO: Spaljene tri crkve, demonstranti besni zbog karikatura proroka Muhameda! (FOTO)

Nova naslovna strana satiričnog časopisa razgnevila je mnoge muslimane širom sveta, što je pokrenulo proteste od Pakistana do Nigera, budući da se slike Muhameda smatraju zabranjenim u islamu

  • 52

Oko 1.000 ljudi, uglavnom mladih, okupilo se danas u prestonici Nigera Nijameju da bi protestovali zbog objavljivanja karikatura proroka Muhameda u listu "Šarli ebdo". Demonstranti su zapalili tri crkve.

Demonstranti koji su se okupili ispred velike džamije u Nijameju, bacali su kamenice na pripadnike policije, koje upotrebila suzavac da bi ih rasterala, preneo je AFP.

Protest je organizovan posle jučerašnjih demonstracija održanih u gradu Zinder, drugom po veličini u Nigeru, tokom koji su četiri osobe poginule, a 45 je povređeno.

Kako je izjavio ministar Masaudu Hasumi, u jučerašnjim demonstracijama su poginuli jedan policajac i troje civila.

Tokom protesta su zapaljeni francuski kulturni centar i tri crkve.

U protestu su povređena 22 pripadnika snaga bezbednosti kao i 23 demonstranata, javio je nacionalni radio.

"ŠARLI EBDO JE UVREDA ZA ISLAM" 

Predsednik Avganistana Ašraf Gani danas je osudio odluku francuskog satiričnog časopisa "Šarli ebdo" da objavi karikaturu proroka Muhameda na naslovnoj strani posle islamističkog napada na njegovu redakciju.

Gani je izjavio da je karikatura "uvreda za svetu religiju islama i muslimanski svet", navedeno je u saopštenju iz predsedničke palate.

Nova naslovna strana satiričnog časopisa razgnevila je mnoge muslimane širom sveta, što je pokrenulo proteste od Pakistana do Nigera, budući da se slike Muhameda smatraju zabranjenim u islamu.

- Predsednik Gani u ime avganistanskog naroda osuđuje ovaj uvredljivi čin i naziva ga svetogrđem - navela je predsednička palata, ocenjujući da je neodgovorna odluka uredništva časopisa da objavi karikaturu Muhameda.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Slobo

    17. januar 2015 | 15:05

    Polako ali sigurno potpaljuje sr vatra u svim delovima sveta.Licno mislim da ovog puta nece jevtino proci ni Amerik.Sto se tice Evrope tu vec pocinje da gori

  • Mislite o tome.....

    17. januar 2015 | 15:44

    Islam je uvreda za savremenu civilizaciju!

  • cc

    17. januar 2015 | 15:56

    Pa ne bi bilo lose da ih malo ovi izbombarduju ili zarate malo, kad nemaju sta pametnije da rade osim da protestuju oko neke nebuloze koje bukvalno shvataju, pogotovo u takvim zatucanim zemljama poput pakistana

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA