SRBIJA DOBIJA SUPERSPECIJALCE: Spajaju se SAJ i PTJ!

- Ujedinjenje SAJ i PTJ, kao i njihovo stavljanje pod istu komandu, trebalo bi da dovede do stvaranja najelitnije policijske jedinice koja bi bila spremna za angažovanje u svakoj kriznoj situaciji - od talačkih do terorističkih, zatim hapšenja opasnih kriminalnih grupa pa do spasavanja građana - kažu u policiji

  • 51

Ujedinjenje specijalaca iz Specijalne antiterorističke jedinice i Protivterorističke jedinice MUP predviđeno je novom sistematizacijom MUP, čija će primena biti prioritet u ovoj godini.

- Ujedinjenje SAJ i PTJ, kao i njihovo stavljanje pod istu komandu, trebalo bi da dovede do stvaranja najelitnije policijske jedinice koja bi bila spremna za angažovanje u svakoj kriznoj situaciji - od talačkih do terorističkih, zatim hapšenja opasnih kriminalnih grupa pa do spasavanja građana - kažu u policiji.

Za centre nove objedinjene jedinice, u kojima će se održavati obuka i treninzi pripadnika jedinice, biće korišćeni postojeći objekti u bazi Lipovica u kojima su sada pripadnici PTJ, ali i oni u Batajnici koji su na raspolaganju specijalcima iz SAJ.

Foto: Tanjug/Srđan Ilić Foto: Tanjug/Srđan Ilić

Interesantno je da će Žandarmerija ostati samostalna, a nova sistematizacija dovešće i do kadrovskih promena.

- Spasoje Vulević, koji je na čelu SAJ od 2005. i prvi srpski policajac sa završenom FBI akademijom, biće postavljen za komandanta objedinjene specijalne jedinice, dok će Goran Dragović, koji je takođe od 2005. na funkciji komandanta PTJ, preuzeti čelnu poziciju u Žandarmeriji - objašnjavaju u MUP.

Foto: Tanjug/Tanja Valič Foto: Tanjug/Tanja Valič

SAJ u svom sastavu ima oko 150 pripadnika koji su raspoređeni u četiri tima: A i B (za rešavanje talačkih situacija, upad u oteta vozila, hapšenje naoružanih i opasnih osoba), tim C je specijalistički (snajperisti, ronioci, stručnjaci za eksploziv), a tim D obezbeđuje državne objekte kojima preti opasnost od terorističkih napada.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Svi pripadnici SAJ po novoj sistematizaciji biće u timskom radu s kolegama iz PTJ, koji su razvrstani u osam vodova, angažovanih na izvršavanju najsloženijih zadataka na suzbijanju terorizma. I ta jedinica obučena je za rešavanje talačkih kriza i hapšenje opasnih i naoružanih kriminalaca.

(Telegraf.rs / Izvor: Blic)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Astra

    17. januar 2015 | 22:33

    Zna se da je SAJ pod uživanjem SAD, a PTJ Rusa. Ovo govori da je u MUP pobedila struja SAD, a da MUP dodatno slabi. Jer da je pametni objedinjavati male, snažne i pokretne jedinice onda bi i zapadne policije imale samo jednu jedinicu, jednu službu. I onda postaviš "svog" čoveka, koji sve kontroliše.

  • MMilan

    17. januar 2015 | 21:41

    Pocelo razbijanje Zandarmerije

  • Gornji_Kraj

    17. januar 2015 | 21:47

    Ili u prevodu smanjujemo sa dve na jednu. Znaci spremamo se za nestanak.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA