PROTESTI NE JENJAVAJU: U Avganistanu već treći dan spaljuju francusku zastavu

Ovo je treći dan zaredom kako se širom Avganistana organizuju protesti otkako je satirični časopis sa sedištem u Parizu prošle nedelje objavio prvo izdanje posle jezivog masakra

  • 3

Nekoliko stotina Avganistanaca zapalilo je danas francusku zastavu uzvikujući "Smrt Francuskoj" na protestima koji se treći dan zaredom održavaju u toj zemlji zbog naslovne stranice najnovijeg broja pariskog nedeljnika "Šarli ebdo" sa karikaturom proroka Muhameda.

Demonstranti, pretežno mladi muškarci, koji su se danas okupili u Džalalabadu, prestonici istočne pokrajine Nangarhar, tražili su i da se zatvori francuska ambasada u Kabulu, kao i da se francuska vlada izvini muslimanima, prenosi AP.

Jedan od demonstranata, Nahib Gam Sarik, kaže da demonstranti zahtevaju da Francuska "poštuje svete vrednosti muslimana i muslimanskog proroka".

Ovo je treći dan zaredom kako se širom Avganistana organizuju protesti otkako je satirični časopis sa sedištem u Parizu prošle nedelje objavio prvo izdanje posle pogubnog napada koji su islamski ekstremisti izveli 7. januara na redakciju tog lista i ubili 12 osoba.

Odluka da se na naslovnoj stranici najnovijeg broja "Šarli ebdoa", koji je objavljen prošle srede, prikaže karikatura proroka Muhameda kako drži tablu sa natpisom "Ja sam Šarli" izazvala je gnev među mnogim muslimanima, koji to vide kao novu uvredu za njihovu veru.

I predsednik Avganistana Ašraf Gani osudio je proteklog vikenda odluku francuskog satiričnog časopisa da objavi karikaturu proroka Muhameda na naslovnoj strani posle islamističkog napada na njegovu redakciju.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dragan

    19. januar 2015 | 16:24

    Ovo sve lici na '39 samo je to ovaj put na globalnom nivou i sudarice se dve razlicite civilizacije dva nacina zivota . Niti sam ja kao Evropljanin spreman da se povinujem shariji kao zakonu a niti ce neki Avganistanac Iracanin ili syrijac da se povinuje nasoj Evropskoj " DENOKRATIJI" . Neko ce se pitati zasto. Pa jednostavno dok smo mi ucili nacela demokratije i otvorenog drustva arapi i generalno Muslimani su ucili iz Njihove knjige quran najfundamentalnije zakone koje je covecija ruka ikad napisala. U stvari u quranu stoji slobodno prevedeno " Oko za Oko Zub za Zub " zato nikada nece biti mira izmedju nasih religija.

  • Xvm

    19. januar 2015 | 13:06

    Demokratija kako god okreneš?

  • Trt

    20. januar 2015 | 09:59

    Muhamed nije bio bog da bi nekog optužili za blasfemiju ili možda jeste? Muslimani ga obožavaju kao boga. Idolatrija je vidljiva i bez slika. Pakistanci nikad neće postati arapi mogu da protestuju koliko hoće.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA