SVETSKI EKONOMSKI FORUM: Tehnologije i antikorupcija današnje teme u Davosu (FOTO)

Organizatori su najavili da će Forum okupiti više od 2.500 učesnika, među kojima i 40 šefova država ili vlada, kao i vodeće menadžere najvećih svetskih korporacija

  • 0

Danas je drugi dan Svetskog ekonomskog foruma (WEF) u Davosu pod nazivom "Novi globalni kontekst", koji će trajati do subote, a program će obuhvatiti teme o nejednakosti prihoda, budućnosti interneta i antikorupciji.

Na ovogodišnjem Forumu u Švajcarskoj koji će trajati do 24. januara prisustvovaće 2.500 predstavnika iz preko 100 zemalja, među kojima su i lideri iz 40 zemalja sveta.

Današnji sastanci biće u senci, u određenoj meri, događaja u Frankfurtu gde bi Evropska centralna banka (ECB) trebala da objavi novi stimulativni paket mera. Najnovije spekulacije da bi njime ECB obavezala da će svakog meseca kupovati 50 milijardi evra državnih obveznica do kraja 2016. godine.

Bezbednost i budućnost tehnologije su takođe na dnevnom redu danas u Davosu, gde će govornici biti direktori velikih kompanija.

SVETSKI EKONOMSKI FORUM: Najmoćniji ljudi na svetu okupljeni u Davosu (FOTO) (VIDEO)

18,30 - Kurdi, kao nacija koja broji 40 miliona ljudi, imaju prava da imaju sopstvenu državu, istakli su Ajad Alavi, Ibrahim Džafari i Rima Maktabi.

16,56 - Počeo je panel o informacionim tehnologijama u Davosu. Dimenzije kojima će se pozabaviti su korišćenje i deljenje ličnih podataka, i prilagođavanje servisa kroz pametne algoritme.

15,58 - Nemačka kancelarka Angela Merkel optužila je Rusiju da je narušila mirni posleratni poredak u Evropi intervencijama u Ukrajini i poručila da Evropa ne može da razmatra ukidanje ekonomskih sankcija Moskvi dok ona ne promeni kurs delovanja.

- Aneksija Krima nije bilo kakva aneksija. To je kršenje vrednosti koje su stvorile mirni poredak u Evropi nakon Drugog svetskog rata, pre svega u prihvatanju granica i poštovanju teritorijalnog integriteta - rekla je Mekel u švajcarskom gradu Davosu.

Foto: Tanjug / AP Foto: Tanjug / AP

15,16 - Evropska centralna banka (ECB) pokrenula je danas program kvantitativnog labavljenja (QE), koji će rezultirati štampanjem novih novčanica radi kupovine državnih obveznica od marta ove do septembra naredne godine, čija će vrednost zajedno sa aktuelnim programom iznositi 60 milijardi evra mesečno.

On je dodao da bi program trebalo da traje do kraja septembra 2016. godine, ali da bi mogao potrajati i duže, odnosno sve dok se ne uoči da se inflacija kreće ka ciljanom nivou, prenela je agencija Rojters.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

14,40 - Nemačka kancelarka Angela Merkel govori u Davosu o "napadima u Parizu koji su nas probudili". Ona takođe komentariše i situaciju u Ukrajini, kao i posedovanje nuklearnog oružja od strane drugih zemalja.

14,30 - Konferencija za štampu u Frankfurtu počinje uskoro, a uživo prenos možete pratiti OVDE. Predsednik Evropske centralne banke Mario Dragi treba da prestavi šta tržište može da očekuje od njega i njegovih kolega.

13,00 - Vojvoda od Jorka je stigao u Davos u pratnji obezbeđenja pre početka svog koktela, koji treba da se održi večeras. Ovo je njegov prvi javni nastup posle optužbi žene koja tvrdi da je imala seksualne odnose sa njim kada je imala 17 godina i da je bila plaćena za to.

12,15 - Egipatski predsednik Abdel Fatah al-Sisi govorio je na Svetskom ekonomskom forumu o planovima svoje zemlje i sukobima u svetu. - Veoma smo ozbiljni u stvaranju demokratskog sistema u Egiptu u kojem svako može da učestvuje - rekao je predsednik Egipta.

9,55 - Premijer Finske, Aleksandar Stub je govorio hrabro u Davosu o najnovijem paketu mera ECB.

- Čvrsto verujemo u nezavisnost ECB. Šta god da se odluči danas, dočekaćemo sa osmehom - rekao je Stub.

Foto: Tanjug / AP Foto: Tanjug / AP

Svetski ekonomski forum u Davosu od samog ovogodišnjeg početka bavi se padom cena nafte i posledicama po svetsku ekonomiju. Većina učesnika Foruma je saglasna da će se pad cena na ispod 50 dolara po barelu povoljno odraziti na svetsku privredu, posebno na velike uvoznike nafte kao što su SAD, Kina, Japan i članice Evropske unije.

SVI SVETSKI MOĆNICI NA JEDNOM MESTU: Ovo su učesnici foruma u Davosu (FOTO)

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

U Davosu se nalazi i generalni sekretar UN-a Ban Ki-Mun, nemačka kancelarka Angela Merkel, francuski predsednik Fransoa Oland, turski premijer Ahmet Davutoglu, italijanski premijer Mateo Renci, predsednica švajcarske konfederacije Simoneta Somaruga, kineski premijer Li Kićiang, predsednik Kurdske samouprave u Iraku Mesut Barzani, predsednik Južnoafričke Republike Jakob Zuma, predsednik Tunisa El-Baji Kaid es-Sibsi, pakistanski premijer Navaz Šerif predstavnici sirijske vlade i mnogi drugi.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Ovogodišnji ekonomski Forum odvija se u uslovima nemira, ali i pojačane pripravnosti snaga bezbednosti posle napada u Parizu, potencijalne odluke Evropske centralne banke da pokrene program otkupa obveznica i rekordnog skoka vrednosti švajcarskog franka, navodi agencija Rojters i dodaje da alpski vazduh obično ohrabruje svetske lidere na optimistična obećanja, ali je tačnost njihovih predviđanja u proteklim godinama bila mešovita.

(N. I.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA