Katolici dobijaju fakultet u Beogradu!

Sporazumom između Srbije i Vatikana otvorena mogućnost da Nadbiskupija u našoj zemlji osniva visoke škole. Omogućeno priznanje zvanja i titula stečenih na stranim visokim školama.

  • 6

Rimokatolička crkva dobila je zeleno svetlo za osnivanje Teološkog fakulteta. Posle skupštinske overe sporazuma o saradnji naše zemlje i Vatikana, ispunjen je prvi uslov za formiranje prve katoličke visokoškolske ustanove u Srbiji, pišu "Novosti".

Ovaj akt, koji su letos potpisali šef diplomatije Srbije Ivica Dačić i sekretar Svete stolice za odnose sa stranim državama nadbiskup Dominik Mamberti, prelomna je tačka u školovanju sveštenika ove konfesije. Sporazum istovremeno omogućava priznanja akademskih titula katolicima koji su ih stekli diplomama visokih verskih škola u inostranstvu.

Beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar kaže da je uvođenje mogućnosti za osnivanje visokih škola dokaz dobrih odnosa Srbije i Vatikana. On pozdravlja potvrdu potpisanog sporazuma, ali i kaže da on automatski ne znači osnivanje fakulteta.

- Najvažnije je da smo stvorili mogućnost razmene iskustava na području prosvete - objašnjava Hočevar. - U praksi će moći da zaživi tek kada budu doneta i dodatna akta koja će dopuniti sporazum. Nadam se da će to biti u skorašnje vreme.

Foto: Wikipedia William Hall/Casa Rosada Foto: Wikipedia William Hall/Casa Rosada

U Beogradskoj nadbiskupiji kažu da će buduća škola biti slična Pravoslavnom bogoslovskom fakultetu, koji danas radi u sastavu Univerziteta u Beogradu. Katolici u Srbiji godinama imaju problem sa teološkim školovanjem. Kako kod nas ne postoji adekvatna visokoškolska ustanova, bili su prinuđeni da bogoslovska znanja stiču u okruženju - Hrvatskoj, Sloveniji, Austriji, Italiji... Veliki problem bilo je priznavanje diploma i titula, koje u Srbiji nisu automatski važile.

- Budući fakultet biće značajniji za katoličke vernike u Vojvodini, gde ih je neuporedivo više nego u Beogradu - objašnjava Milutin Novaković, kancelar Beogradske nadbiskupije. - Praksa da je Rimokatolička crkva pokrovitelj visokih škola postoji svuda u svetu. Fakulteti koji se osnivaju ne moraju nužno da budu teološki, već mogu biti i iz svih drugih oblasti.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Novaković napominje da je reč samo o prvom koraku, jer tek predstoji procedura osnivanja i okupljanje nastavničkog kadra zbog čega je sve još na dugom štapu.

Da je prvi efekat usvajanja Sporazuma samo stvaranje uslova za osnivanje visokoškolske ustanove, rečeno nam je i u Ministarstvu prosvete. Pomoćnica ministra Zorana Lužanin kaže, za "Novosti", da sa Nabiskupijom nije bilo razgovora o otvaranju neke određene obrazovne ustanove.

(Telegraf.rs / Večernje novosti)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • топлистанадреалиста

    22. januar 2015 | 20:09

    Лагано, лагано....наравно да ће то убрзо стећи репутацију најјаче образовне установе....на западу је престиж ићи у школе које носе тај католички предзнак.....очекује се паљевина Срба и велика гужва, тако да ће овога бити све више!

  • jazavac

    22. januar 2015 | 18:15

    Ako zauzvrat ne priznaju Kosovo?

  • Јован

    23. januar 2015 | 02:55

    Језуити преузимају потпуно!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA