POTRESNA ISPOVEST: Ova Srpkinja je rodila sina, iako ima srce na desnoj strani! (FOTO)

Željka Prokić iz Ćuprije jedina je žena u Srbiji koja je uspela da rodi iako joj je srce na desnoj strani i ima samo jednu srčanu komoru. To je bio veliki uspeh, jer je ona bila prvi slučaj u Srbiji, a tek peti u svetu

  • 16

Uvek nasmejana i vedra, spremna da se našali i na svoj račun a tako različita od drugih. Tako bi se ukratko mogla opisati Željka Prokić, jedina žena u Srbiji koja je s kompleksnom srčanom manom uspela da 2007. godine rodi dete!

Nije baš sve bilo kao kod drugih žena, ali ona je na sebi svojstven način išla do kraja, iako su je doktori upozoravali da možda neće preživeti. A sve je počelo u ranom detinjstvu kada je ovoj ženi iz Ćuprije ustanovljena urođena srčana mana.

Konkretno, utvrđeno je da ima srce na desnoj strani i samo jednu srčanu komoru! U takvim sitacijama trudnoća je veoma rizična, međutim, na njeno isnsisitiranje da postane majka i uz podršku stručnog tima lekara GAK Narodni Front, trudnoća je održana, a Željka se 2007. godine porodila na VMA. Matija je rođen sa samo 1.140 grama, ali je bio izuzetno živahna beba od samog starta. To je tada bio veliki uspeh, jer je bio prvi slučaj u Srbiji, a tek peti u svetu!

- Sećam se da su me svi lekari upozoravali na ogromnu opasnost kojom se izlažem, ali ništa nisu vredela lekarska upozorenja. Imala sam ogromnu želju da imam dete, a pomisao da ću ga uskoro videti jača je bila od svih prepreka. Lekari su bili saglasni da je za Željku trudnoća nepoželjna zbog prevelikog rizika, pa su i ona, i njen suprug i 80-godišnji otac morali da daju pisanu saglasnost za porođaj.

Foto: Privatna arhiva Foto: Privatna arhiva

Prema njenim rečima, ona je oduvek buila različita, tako da je ovakva trudnoća bila logičan nastavak muka koje je imala u detinjstvu.

- Da sam posebna, govori  to što sam još kao dete morala da budem neprekidno pod nadzorom lekara. Iako sam bila odličan đak, nisam smela da radim fizičko, niti da idem na ekskurzije bez nadzora roditelja ili doktora. Kada sam završila gimnazuju, želela sam da postanem učiteljica, ali zbog srčanog problema to nisam mogla, jer mi je zabranjeno radi fizičko - ističe ona.

Ona napominje da joj se život preokrenuo nakon rođenja Matije, pre sedam godina. Beba je bila dugačka samo 39 centimetara a dva meseca je provela u inkubatoru.

- Postala sam najsrećnija mama na svetu je sam znala da sam dobila jednu veliku bitku, i da će mi se život promeniti iz korena. Nažalost, znala sam i da je moje srce porođajem znatno oslabilo i da će mi se u budućnosti još više pogoršati zdravstveno stanje, ali nijednog trenutka nisam imala sumnju u svoju odluku - kaže ponosna mama.

Foto: privatna arhiva Foto: Privatna arhiva

Da je Željka borac, pokazalo se i šet godina nakon porođaja. Naime, zbog ozbiljnih problema 2012. godine ugrađen joj pesmejker. Njeno srce je jedva kucalo, imalo je maksimalno do 35 otkucaja u minuti. Novi problemi nastali su pre pola godine, u septembru 2014-te. Zbog komplikacija oko pesmejkera, morala je da se izvrši njegova zamena, ali je i to preživela.

- Sada samo dobro, a veliki oslonac mi je porodica. Kroz sve lako prolazim, jer imam ogromnu motivacija u životu, Matiju, koji sada ide u prvi razred u OŠ "Vuk Karadžić" u Ćupriji. Zahvaljujući učiteljici Veri Lukić uspeva da savlada sve skolske prepreke - ističe Željka.

Ona je 2009. godine dobila minimalnu invalidsku penziju, a živi sa suprugom Sašom, sinom Matijom i ocem Živojinom u stanu u Ćupriji. Njena želja je da se osobe koje imaju neki invaliditet ne osećaju različito, vec da budu borci u životu i poštuju sebe.

- To je jedini način na koji mogu da se prebrode ogromne prepreke koje ih očekuju u svakodnevnom životu - poručuje za kraj ova super žena.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA