KORIST OD OTVARANJA GRANICE: Saradnja Srbije i Rumunije u pograničnom području

Uz posredovanje predsednika Mesne zajednice Mokrin Gorana Dumitrova, u sredu, 21. januara, održan je sastanak angažovanja radne snage iz pograničnih srpskih mesta za rad u firmama „Zoppas“ i „Delphi“

  • 0

Na inicijativu predsednika opštine Semikluš Danuc Groze, a uz posredovanje predsednika Mesne zajednice Mokrin Gorana Dumitrova, u sredu, 21. januara, održan je sastanak u susednom rumunskom mestu povodom sagledavanja potreba za angažovanjem radne snage iz pograničnih srpskih mesta za rad u firmama „Zoppas“ i „Delphi“.

Na sastanku su osim menadžera i predstavnika navedenih firmi bili prisutni i predstavnici rumunske Granične policije i Carine, Inspekcije rada, Rumunske državne agencije za zapošljavanje i njihovog javnog preduzeća u čijoj nadležnosti se nalaze državni putevi, a članovi delegacije opštine Kikinda bili su Saša Tanackov , sekretar Sekretarijata za lokalni ekonomski razvoj i turizam opštine Kikinda, Danica Santovac, direktor Direkcije za izgradnju grada i Goran Dumitrov, predsednik Mesne zajednice Mokrin.

Na sastanku je razgovarano o tehničkim detaljima angažovanja radne snage iz Srbije i kao mogućnost su izdvojene tri varijante: Prva, koja je i najbolja, je postizanje Međudržavnog sporazuma o međusobnom angažovanju radne snage kojim će biti regulisani detalji u vezi sa nostrifikacijom diploma, dobijanjem boravišnih i radnih dozvola, a naročito regulisanja socijalnog, penzionog i zdravstvenog osiguranja.

Inicijativu u vezi sa tim opština Kikinda je podnela nadležnim državnim ministarstvima 09. decembra 2014. Godine i o tome je preko Generalnog konzulata Republike Srbije u Temišvaru obavestila i rumunsku stranu.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Druga varijanta, koja je prihvatljiva jeste da firme iz Rumunije osnuju „ćerke“ firme u Kikindi i da ovde uplaćuju poreze i doprinose, a da radnici rade u Semiklušu. Kada je ova varijanta u pitanju neophodno je da opština Kikinda narednih dana rumunskoj strani dostavi informaciju da li naše zakonodavstvo dozvoljava ovakav način radnog angažovanja naših građana u inostranstvu i to ćemo uraditi u saradnji sa Filijalom Kikinda NSZ. Treća varijanta je najmanje prihvatljiva i za poslodavce iz Rumunije i naše građane, a to je da naši sugrađani imaju prijavljeno boravište u Rumuniji i da tamo i stanuju i rade.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA