Srbija opet izlazi na more!!! Evo i kako!

Do toga bi moglo doći preko Republike Srpske, ukoliko se u dogledno vreme ispuni želja predsednika RS Milorada Dodika da postanemo jedna država

Srbija bi uskoro mogla izaći na more. Doduše, bar u prvo vreme ne direktno, nego preko Republike Srpske, a ukoliko se u dogledno vreme ispuni želja predsednika RS Milorada Dodika da postanemo jedna država, onda i direktno postajemo primorska država.

Iako zvuči neverovatno, Bosna i Hercegovina zvanično je pokrenula arbitražu protiv Crne Gore zbog granice u rejonu Sutorine, koji prema kartama rađenim od sredine 17. do sredine 20. veka pokazuju pripadnost ove teritorije BiH, zajedno sa izlaskom na Jadransko more od sedam kilometara.

- Ako mene pitate, radovao bih se da dođemo u poziciju da se teritorija Republike Srpske proširi i dodirne more, ali znajući sve procedure, mislim da ulozimo u dugoročan, neizvestan procesor, koji ne može da obezbedi saglasnost strana - rekao je Dodik, ocenjujući da će očigledno morati da se ide na neku vrstu međunarodne arbitraže.

Prema oceni analitičara Branka Raduna, uspeh ovog zahteva za BiH, tačnije za Republiku Srpsku, bila bi pozitivna promocija.

- Od tog simboličnog izlaska na more najviše koristi imao bi lokalni živalj, što bi verovatno uticalo na razvoj, neke investicije i podsticanje turizma. Tako bi RS dobila dodatni atribut državnosti u regionalnoj evropskoj sceni, što bi doprinelo njenoj promociji - kaže Radun.

(Telegraf.rs / Izvor: Naše novine)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Saša

    24. januar 2015 | 11:50

    Na kraju će se Srbija pripojiti Republici Srpskoj, jer će ova biti veća od Srbije, a i tamo žive Srbende!

  • Shone V R S

    24. januar 2015 | 11:52

    Republika Srpska će sigurno biti sastavni dio Srbije, jer to ovdje ne želi samo Dodik, nego i 90% građana. Kao stanovnik "bastiona Srpstva" radujem se izlazku na more, pa u Sutorini i danas imaju kamene ploče sa natpisom "Hercegovina" , tako da ne sumnjam u uspjeh arbitraže.Srpska, Srbija-zajednička država!!!

  • Plivac

    24. januar 2015 | 11:45

    Ако РС уопште добије Суторину, још ништа није сигурно, али дај Боже.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA