Novi udžbenik o seksualnom obrazovanju uznemirio je mnoge. Šta mislite, zbog čega? (VIDEO)

Pokret Dveri izričito je protiv toga da pančevačke srednje škole budu u pilot-projektu "Zdravstveno vaspitanje o reproduktivnom zdravlju", jer se u udžbeniku koji se koristi tokom predavanja uopšte ne govori o zdravstvenom vaspitanju, već se promovišu druge vrednosti

  • 25

Pred sam početak realizacije oglednog projekta "Zdravstveno vaspitanje o reproduktivnom zdravlju", Pokrajinski sekretarijat za sport i omladinu izdao je priručnik iz koga će 1200 đaka u 40 odeljenja tokom školske 2013/14 u deset srednjih vojvođanskih škola (pet gimnazija i pet stručnih srednih škola) imati priliku da uče o svom reproduktivnom zdravlju.

- Obično se uvek stavlja akcenat na infekcije i polno prenosive bolesti, a mi smo htele da ukažemo kroz ovaj priručnik i na one lepe momente u životu mladih kao što je zaljubljivanje i ljubav. Takođe, bavile smo se ne samo anatomijom polnih organa, već i psihološkim stvarima, kao što su kada je trenutak kada treba reći ne, kako da prihvatimo svoje telo i još dosta raznih tema – istakla je jedna od profesorki koja je radila na udžbeniku, Aleksandra Kapamadžija.

Međutim, pokret "Dveri" izričito je protiv toga da pančevačke srednje škole budu u ovom pilot-projektu. Po njihovom mišljenju, u pomenutom udžbeniku koji se koristi tokom predavanja uopšte se ne govori o zdravstvenom vaspitanju, nego se promovišu sasvim druge vrednosti pa i homoseksualizam. Pokret "Dveri" zbog toga i novca koji je na to potrošen traži smenu pokrajinske sekretarke Marinike Tepić, piše "RTV Pančevo".

Foto: Profimedia/Wavebreak Foto: Profimedia/Wavebreak

- Iza naslova "Zdravstveno vaspitanje o reproduktivnom zdravlju" se krije promocija homoseksualizma. Uopšte se ne govori o zdravstvenom vaspitanju u onom smislu u kom deca treba da se obrazuju. Pokret "Dveri" jeste za zdravstveno obrazovanje, ali u potpuno drugom obliku. Svi relevantni činioci, stručnjaci, javnost moraju biti uključeni u pravljenje ozbiljnog predmeta kako bi deca što bolje bila upoznata sa svim problemima sa kojima se sreću u društvu. Hoćemo da pokažemo i da se krši Ustav - nisu pitani ni nacionalni saveti, nije dobijena dozvola roditelja da deca pohađaju ovakav predmet - rekao je Milutin Milić, član Povereništva Pokreta Dveri u Pančevu.

Milić tvrdi da Pokrajinski sekretarijat za omladinu i sport nije dobio saglasnost Ministastva prosvete da uvede novi predmet, a ne postoji saglasnost ni Nacionalnog prosvetnog saveta za udžbenik, kao ni da roditelji nisu pitani.

Prema internet sajtu pokreta "Dveri", u udžbeniku stoje neke od sledećih stvari: "Ljudi mogu imati više od jedne veze istovremeno", "Homoseksualnost je romantična i pozitivna varijacija ljudske seksualnosti", "Ne postoje preporuke ni granice kada se može najranije početi sa seksualnim odnosom.U današnje vreme razne zemlje imaju različite norme. Najniža je u Holandiji, i iznosi 12 godina".

Pogledajte video:

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ja

    24. januar 2015 | 15:43

    Kako se može promovisati homoseksualizam kada ljude ne može dobrovoljno privlačiti isti pol već se jedino mogu roditi sa takvom seksualnom orjentaciom. Jedino što se može promovisati je razumevanje takvih stvari, takođe deci homoseksualcima je teško uopšte da razumeju svoje potrebe i zbog toga je važno u knjige pisati savete i informacije bez diskriminacije kako bi se deca uputila da ukoliko se osete drugačije mogu znati da se to događa i da ne strahuju.

  • Бајкер

    24. januar 2015 | 15:56

    Хвала богу да неко нормално размишља.Подршка за ДВЕРИ.

  • DELIJA ZAUVEK

    24. januar 2015 | 15:49

    Ovo je strasno... Nadam se da ce Dveri da pobede ovde

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA