Šokiraće vas na kom mestu je Srbija na listi najmizernijih zemalja!

Prema računici Instituta Kato, Venecuela je najbednija zemlja na svetu, a slede: Argentina, Sirija, Ukrajina, Iran, Brazil, Sao Tome i Principe

  • 21

Prema listi najbednijih zemalja sveta koju je objavio Institut Kato, Srbija je na neslavnom osmom mestu od ukupno 108 zemalja i najgore se kotira u regionu.

Svakoj zemlji je cilj smanjenje inflacije, nezaposlenosti i kamatne stope, a  istovremeno povećanje BDP-a po glavi stanovnika. Kada se saberu ptve tri tačke i oduzme godišnji rast BDP-a - dobija se indeks bede, na osnovu koga je sastavljena lista najmizernijih zemalja sveta.

Prema takvoj računici Instituta Kato Venecuela je najbednija zemlja na svetu, a slede: Argentina, Sirija, Ukrajina, Iran, Brazil, Sao Tome i Principe i mi sa Indeksom mizerije od 40,32. Sa suprotne strane liste su Bruneji, Švajcarska, Kina, Tajvan i Japan, piše "Alo".

Srbija se najgore kotira u okruženju. Makedonija se nalazi na 12. mestu. Bosna i Hercegovina zauzela je 21. mesto na listi, Hrvatska 31. a Slovenija 59. Crnogorci se ovde ne pominju. Istina, na listi su se našle samo zemlje o kojima Svetska banka ima validne podatke.

Prema ovoj tabeli, najveći problem Srbije i ostalih bivših YU republika je nezaposlenost, dok kod drugih zemalja to mogu biti visoke cene ili kamatne stope.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Hombre

    24. januar 2015 | 16:29

    Šokantno je to što se ne nazire kraj stranačkom zapošljavanju i nepotizmu, kao i to što se ljudi cene po podobnosti a ne po sposobnosti, pao je sistem vrednosti pre 20 godina u ovoj zemlji i dostigao brzinu slobodnog pada ...

  • gogsi

    24. januar 2015 | 18:09

    Okacite tu statistiku macku o rep. U Bosni sam zivio 26 godina i bio najblaze receno bio bijedan jer nista nisam imao raditi. Dosao u Srbiju i za 5 godina kupio 2 auta sve masine za posao kojim se bavim,sve racune poplacao i opet ostvario nekakvu ustedu i nisam nista ukrao,a Bosna se bolje kotira. Jeste doslo lose vrijeme i u Srbiju ali nikad vise u Bosnu

  • Ljubo

    24. januar 2015 | 17:34

    Bijeda od drzave

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA