Ovo su mračne strane Vinstona Čerčila!

Da Vinston Čerčil nije došao na vlast u Velikoj Britaniji četrdesetih godina, istorija celog sveta bi bila drugačija. Sve ono što su postigli britanski političari koji su ga nasledili nikad neće moći da se meri s Čerčilovim uspesima

  • 5
Foto: Tanjug Foto: Tanjug

Vinston Čerčil je bio jedna od najvažnijih figura u istoriji svetske politike. Velika Britanija pre i posle njega nije ista. Međutim i pored svih zasluga i on je imao svoju tamnu stranu.

Da Vinston Čerčil nije došao na vlast u Velikoj Britaniji četrdesetih godina, istorija celog sveta bi bila drugačija. Sve ono što su postigli britanski političari koji su ga nasledili nikada neće moći da se meri sa Čerčilovim uspesima. Mada, zbog njegove pobede nad Hitlerom, ta poređenja nemaju gotovo nikakvu težinu.

Međutim, Čerčilova karijera , za vreme koje je bio oficir u britanskoj armiji, istoričar, nobelovac i kolumnista, nije prošla bez mračnih trenutaka.

Vinston Čerčil je u mlađim danima toliko bio opčinjen orijentom i islamom, da se njegova familija zabrinula da će preći u ovu religiju. Takođe, tokom tridesetih godina, Čerčilov odnos prema nekim nacijama bio je na granici rasizma. Kada je Mahatma Gandi pokrenuo kampanju za nenasilni otpor, Čerčil (koji je u mladosti služio vojsku u Britanskoj Indiji) rekao je:

Printskrin: Youtube / British Pathé Printskrin: Youtube / British Pathé

- Gandiju bi trebalo vezati ruke i noge i ostaviti ga da leži na stomaku na kapijama Delhija, a onda mu na leđa postaviti krunu. Mrzim Indijce. Oni su zverski narod sa zverskom religijom - izjavio je Čerčil jednom prilikom. Takođe je smatrao da su Aboridžini i Indijanci niža rasa.

Britanski zvaničnici iz indijske regije Bengal su molile da Čerčil odobri pomoć za ovaj deo Indije, u kom je 1943. godine vladala glad. Na to je predsednik britanske vlade rekao „da je to njihov problem, jer se razmnožavaju kao zečevi“, dodavši da će glad „malo dovesti u red populaciju“.

Čerčil je podržavao i korišćenje otrovnog gasa, ali i "Hitlerova patriotska dostignuća". Iako je Čerčil bio protiv Hitlerovog sistema vlasti, postoji nešto što mu se dopadalo kod nemačkog vođe.

- Ako bi naša zemlja bila poražena u ratu, nadam se da ćemo uspeti da pronađemo vođu tog tipa, vođu koji bi imao hrabrost i moć da i pored takvih okolnosti u nama probudi nacionalni identitet - izjavio je Čerčil o knjizi "Great Contemporaries" iz 1937. godine.

(Telegraf.rs / Izvor: independent.co.uk)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Brana

    24. januar 2015 | 18:16

    Klasican ostrvski degenerik.On je pobedio Hitlera???

  • Љиљана

    24. januar 2015 | 18:45

    Да не беше њега и код нас би било другачије. Својом политиком, почев од 27. Марта, нас је довео до комунизма и свега после.

  • Никшић

    24. januar 2015 | 21:40

    Види их отац и син како личе,зато је черчил и продао Ђенерала 1943.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA