PUTIN PRELOMIO 23. JANUARA: Rusija će rešiti konflikt kako zna i ume! Počinje ofanziva!

Najvažnije reči su one kojima se Putin obraća političkim liderima u Kijevu, koje ne naziva "vlada Ukrajine" ni "ukrajinska vlast", pa čak ni "ukrajinska strana", već "zvanični Kijev". Ovakav način obraćanja po prvi put preispituje u kojoj meri politički lideri u Kijevu predstavljaju Ukrajinu kao celinu. Ipak, i pored toga, Putin navodi Porošenka kao "predsednika Ukrajine"

  • 33

Prema procenama stručnjaka, 23. januar 2015. mogao bi da bude presudan u konfliktu Rusije i Ukrajine. Tog dana se, naime, sastao ruski Savet bezbednosti. Ruski Savet bezbednosti je ključna ustanova za odlučivanje o spoljnoj, odbrambenoj i bezbednosnoj politici. Kao predsednik i vrhovni komandant, Putin je predsedavao savetom.

Ne zna se šta je tačno rečeno na tom sastanku, ali se zna da je Ukrajina bila predmet razgovora. Zapadni mediji su se uhvatili samo onog dela Putinovog obraćanja koje se odnosi na „zločinačke naredbe“ i nasumično granatiranje civilnih područja od strane ukrajinske vojske. To jesu važne reči, ali nisu najvažnije u ovom obraćanju.

Najvažnije reči su one kojima se Putin obraća političkim liderima u Kijevu, koje ne naziva "vlada Ukrajine" ni "ukrajinska vlast", pa čak ni "ukrajinska strana", već "zvanični Kijev". Ovakav način obraćanja po prvi put preispituje u kojoj meri politički lideri u Kijevu predstavljaju Ukrajinu kao celinu. Ipak, i pored toga, Putin navodi Porošenka kao "predsednika Ukrajine".

Rusi su uvek tretirali Porošenka drugačije od ostalih članova ukrajinske vlade otkad je on postao predsednik. Oni smatraju da je on umerenik okružen ekstremistima i samo zbog toga su pokušali da pregovaraju sa njim. Da li ima istine u tome da je Porošenko „umeren“ je tema za neku drugu diskusiju. Pošto je Porošenko predsednik, Rusi nisu ni imali drugu alternativu u pregovorima sa ukrajinskom vlašću.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

Činjenica da Putin Porošenka i dalje naziva „predsednikom Ukrajine“ ukazuje na to da Rusi još uvek nisu odustali od te ideje. Međutim, način govora sugeriše da neće još dugo biti tako. Njegovi komentari su činjenični i hladni što ukazuje na kraj jednog odnosa.

Između ostalog, važne su i reči kojima Putin opisuje dve istočnoukrajinske pobunjeničke republike. Putin ih prvi put naziva imenima koje su same sebi nadenule: "Narodna republika Donjeck" i "Narodna republika Lugansk".

Putin je ovim putem pokazao da smatra te dve republike punopravnim političkim entitetima. Zajedno sa rečima korišćenim za opisivanje ukrajinske vlasti, dobija se utisak da Putin više ne posmatra ukrajinsku vlast kao legitimnu vlast nad Donbasom.

(Telegraf.rs / Izvor: russia-insider.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • DD

    28. januar 2015 | 07:47

    HAJDE JEDNOM. SPASAVAJTE MUČENIKE OD OVIH BOLESNIH UKROPA KOJI UBIJAJU ZA TUDJE INTERESE. SLEDI RASPAD EU.

  • топлистанадреалиста

    28. januar 2015 | 04:05

    Разваљуј!!!!

  • rolex

    28. januar 2015 | 02:02

    Medjunarodno pravo je sahranjeno 1999 pa je ovo samo logicni sled dogsdjaja,a bice ih jos itekako!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA