KRCKANJE, DUPLI GLAS: Evo kako da provalite da vam prisluškuju telefon!

Kada tokom razgovora mobilnim telefonom čuju krckanje ili dupli glas, građanima Srbije školovanim na tradiciji "Balkanskog špijuna" prva asocijacija odmah biva - neko nas prisluškuje

  • 10

Kada tokom razgovora mobilnim telefonom čuju krckanje ili dupli glas, građanima Srbije školovanim na tradiciji "Balkanskog špijuna" prva asocijacija odmah biva - neko nas prisluškuje. Teoriju da se kod nas "sve sluša" samo su podgrejale optužbe zaštitika građana Saše Jankovića upućene Vojnobezbednosnoj agenciji (VBA) da špijunira sindikate i političke partije.

Prema informacijama do kojih je "Alo!" došao sistem za prisluškivanje koji je bio tema skupštinske debate, između bivšeg ministra odbrane Dragana Šutanovca i njegovog naslednika na funkciji Bratislava Gašića, kupljen je od Izraela 2008. godine i mobilnog je karaktera. Prema tvrdnji Gašića ovaj sistem trenutno je van upotrebe, a u Ministarstvu odbrane kažu da je uređaj nabavila Uprava za obaveštajno-izviđačke poslove  (J-2) Generalštaba Vojske Srbije, u vreme kada je ministar odbrane bio Dragan Šutanovac, bez znanja VBA.

Po saznanju je VBA uređaj preuzela i onesposobila, kažu u Ministarstvu. Stručnjaci za bezbednost objašnjavaju da građanima nije od koristi da razbijaju glavu oko toga da li ih neko prisluškuje, jer ako neko želi da nas špijunira to može veoma lako učiniti.

Foto: sxc.hu/CELALTEBER Foto: sxc.hu/CELALTEBER

Direktor Međunarodnog instituta za bezbednost Orhan Dragaš kaže da postoje aktivni i pasivni sistemi za prisluškivanje.

- Aktivne je mnogo lakše pronaći, pošto sami simuliraju baznu stanicu, dok je pasivne nemoguće otkriti jer ne šalju nikakav signal, već se ponašaju kao prijemnik. Njih koriste ozbiljne bezbednosne službe - otkriva Dragaš i dodaje da se pored BIA i VBA koje imaju ustavna ovlašćenja za prisluškivanje tim poslom u Srbiji bave velike kompanije i strane obaveštajne službe.

(Telegraf.rs / Alo)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Pera

    28. januar 2015 | 12:12

    Bas lepo objasnjeno :-)

  • Ribar sa Dunava

    28. januar 2015 | 11:43

    Kada se prisluskuje neki tlf veza je 5/5.Nikakvi sumovi,eho itd.

  • Jelisaveta

    29. januar 2015 | 12:06

    PA NEKA PRISLUSKUJU STA MI TO VISE ZNAMO OD NJIH A JA OBOZAVAM DA LUPAM NA TELEFON

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA