DA LI SE SLAŽETE? Grci misle da su najbolji. Za druge - oni su najgori! (FOTO)

Pre tri godine sprovedeno je istraživanje o odnosima i mišljenjima u EU, među njenim članicama i narodima. Niko od njih Grčku ne vidi u lepom svetlu, a nije ni čudo usled njihovog konstantnog kritikovanja i omalovažavanja evrozone

  • 19

Grci imaju visoko mišljenje o sebi, smatraju da su odani članovi Evropske uije i da su najvredniji od svih država u njoj. S druge strane, njihovi partneri ne misle isto već ih smatraju najgorim lenštinama.

Sigurno ste dosta puta čuli za poštapalicu "dužan k'o Grčka", koja je najviše popularizovana za vreme Jugoslavije. Onaj ko je zadužen, do guše u dugovima, za njega veoma često upotrebimo ovu rečenicu.

Ova fraza je počela da se koristi daleke 1983. godine kada je ušla u istoriju po glasnom priznanju predsednika grčke vlade Harilaosa Trikupisa u grčkom parlamentu: Nažalost, bankrotirali smo!

Pet stvari koje morate da znate o Grcima, a verovatno ih niste znali (FOTO)

Tadašnji grčki bankrot bio je rezultat okolnosti tri činilaca: prvo, uhodanog modela zaduživanja od samog početka borbe za nezavisnost zemlje. Tokom rata za nezavisnost (1821-1827), evropske sile su pomagale grčke ustanike protiv osmanske vlasti, ali su to debelo naplatile finansirajući privremenu grčku vladu kreditima sa enormno visokim kamatama.

Tako je privremena grčka vlada, kada je konačno okončan rat 1827. proglasila faktički stečaj i proglasila svoju nesposobnost vraćanja međunarodnih dugova (iskorišćenih za naoružanje i vođenje rata).

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

Drugi faktor bio je pad cena suvog grožđa na svetskom tržištu, što je tada bio glavni izvozni artikl tek nezavisne Grčke. Treći faktor je neracionalno trošenje novca u "kapitalne nacionalne investicije", među kojima je prednjačio Korintski kanal.

Grčka danas, na čelu sa novim premijerom Aleksisom Ciprasom, ima dug od 240 milijardi evra prema EU i njenim partnerima. I pre njegove pobede na vandrednim parlamenatrnim izborima, Cipras je najavio restruktuiranje vladinog duga i “obračun” sa EU!

Pre tri godine sprovedeno je istraživanje o odnosima i mišljenjima u EU, među njenim članicama i narodima. Države koje su obuhvaćene istraživanjima su bile Velika Britanija, Francuska, Nemačka, Italija, Španija, Grčka, Poljska i Češka Republika. U njima se mogu pronaći zanimljivi podaci, a oni najinteresantniji se tiču Grka i njihovih pogleda na svoje partnere.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

GRCI MISLE DA SU VREDNIJI OD NEMACA

Naime, Grci vide sebe drugačije nego što ih vide ostali. Oni sebe vide kao najvrednije Evropljane, pokazalo je istraživanje. Britanci, Nemci, Španci, Poljaci i Česi, Grke vide kao najveće lenjivce. Oni sebe vide i kao najodaniju naciju, dok Francuzi, Nemci i Česi smatraju da su oni najmanje pouzdani.

ALEKSIS CIPRAS: Bivši komunista, voli motore, živi u vanbračnoj zajednici i sad je na čelu Grčke! (FOTO) (VIDEO)

Većina stanovnika EU vidi Nemce kao najvredniji narod, iako to zapravo i nije tačno. Zato i ovi podaci i predstavljaju stereotipe. U nedavnom istraživanju o broju sati koji godišnje odradi jedan radnik, došlo se do informacija koje ipak neće razbiti stereotipe o "našoj braći". U Grčkoj radnik u proseku radi čak 2.017 sati, što je skoro 600 sati više nego što odradi jedan prosečan radnik u Nemačkoj.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

S druge strane, za najlošije radnike Grci smatraju Italijane, a najmanje pouzdane Nemce. Britanci ne veruju svojim dugogodišnjim suparnicima Francuzima, a Nemci pored Grka, smatraju da su najmanje odani i Italijani. Rumuni su za Italijane najveći lenjivci, a i smatraju da se njima samima može najmanje verovati.

Grci i Francuzi smatraju da su Italijani najgori radnici, i misle kao i Poljaci, da se Nemcima ne može verovati. Španci pak ne smatraju pouzdanim svoje susede, Italijane. Većina ovih država najviše poverenja ima u Nemačku i smatraju da u njoj ima najmanje korupcije.

Italija po istraživnjima prednjači po korupciji, tako misle Britanci, Francuzi, Nemci, Španci, i oni sami za sebe imaju isto mišljenje. Španci misle i da je njihova država najkorumpiranija, Grci, Poljaci i Česi takođe ne veruju svojim vladama.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Arsenije Dangubić

    29. januar 2015 | 22:39

    Grci su najbolji narod ne samo u Evropi već i u Svijetu, a nama Srbima sigurno i dokazano i najbolja braća i najveći prijatelji !!!

  • ?

    29. januar 2015 | 23:24

    Grci imaju odličnu nacionalnu i versku svest. Što danas retko ko ima, sem Srba u R. Srpskoj. Što je za veliko poštovanje.

  • cuci

    29. januar 2015 | 23:18

    Da ne gresim dusu u grcku sam isao milion puta,dobar,posteni narod sa velikom istorijom

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA