SPOMENIK MAFIJA: Nadgrobni spomenici "na crno" odnose državi 50 miliona evra!

Advokat Udruženja kamenorezaca Miloš Batina izjavio je da dok beogradski kamenoresci prodaju vrše isključivo van groblja, oni koji nisu iz prestonice "imaju svoje akvizitere koji su stalno prisutni na novotvorenim parcelama beogradskih grobalja i bukvalno napadaju ožalošćene da bi prodali spomenike"

  • 8

Nelegalna prodaja spomenika na beogradskim grobljima, nije smanjena uprkos donošenju gradske odluke o uređivanju i održavanju grobalja i sahranjivanju prošlog maja, konstatovano je danas na sastanku u Privrednoj komori Beograda.

Advokat Udruženja kamenorezaca Miloš Batina izjavio je da nelegalna prodaja spomenika direktno pogađa beogradske kamenoresce, i da se za godinu dana ništa se nije promenilo, situacija je postala još gora. Dok beogradski kamenoresci prodaju vrše isključivo van groblja, oni koji nisu iz prestonice "imaju svoje akvizitere koji su stalno prisutni na novotvorenim parcelama beogradskih grobalja i bukvalno napadaju ožalošćene da bi prodali spomenike", kaže on.

Kako piše "Informer", Batina ističe da nelegalni prodavci rade za poviziju od 10 odsto, što je čist primer sive ekonomije, jer oni nikome ne plaćaju ništa za to što zarade, a pojavili su se i spomenici koji nemaju obavezno odobrenje javno komunalnih preduzeća za koje se plaća taksa.

Foto: Milena Đorđević Foto: Milena Đorđević

- Posle četiri godine naših upornih zahteva, postavljene su table na ulazu u groblja sa informacijom šta je dozvoljeno a šta ne, ali nije prihvaćena naša ideja da se uz račun za sahranu daje letak koji bi o tome obavestio korisnike - rekao je Batina.

Predsednik udruženja kamenorezaca, Đorđe Dragašeko rekao je da "ko sedi u radnji i plaća beogradskoj opštini porez, ne može da zaposli jednog radnika budući da ugovori samo tri spomenika za četiri meseca, pošto niko ne ulazi u radnju".

Dragan Baltovski, generalni direktor JKP "Pogrebne usluge", smatra da republička Poreska uprava može najbolje da izvrši kontrolu rada kamenorezaca, jer "ako neko iz Mačve za godinu dana proda 500 spomenika u Beogradu, treba proveriti da li je u sitemu PDV-a, da li izdaje fiskalne račune i ulaz robe".

Foto: Milena Đorđević Foto: Milena Đorđević

Batlovski je istakao da je republički budžet godišnje oštećen za oko 30 do 50 miliona evra, ako se ima u vidu da u toku godine u Srbiji premine 100.000 ljudi, dodajući da je neophodno izmeniti zakone i pojačati rad svih nadležnih organa.

Ipak, načelnik u Tržišnoj inspekciji, Radenko Ćetković, rekao je da im je rad prilično ograničen, jer mogu da intervenišu samo ako neko deli letke na groblju, ali se prodavci sve češće direktno obraćaju klijentima, pa je teško identifikovati ih, a pri tome ni inspektora nema dovoljno.

Kamenoresci su zatražili da se pregledaju snimci sa nadzornih kamera postavljenih na ulazu u groblja kako bi se utvrdio identitet onih koji rade "na crno".

Foto: Ilustracija / Telegraf Foto: Ilustracija / Telegraf

Aleksandar Gračanac, direktor Sektora Privredne komore Srbije za mala i srednja preduzećam, rekao je da je komora uputila vladi svoj Predlog zakona o sprečavanju obavljanja neregistrovanih delatnosti, kao jednu od mera za suzbijanje sive ekonomije, jer se takav zakon pokazao efikasan u zemljama regiona.

(Telegraf.rs / Informer)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zoki Loznica

    29. januar 2015 | 18:15

    Dražava je najveća mafija na svetu. Da li znate da pre obavljanja kremacije morate da dokažete da ste zakupili grobno mesto? Neću spomenik, neću grobno mesto, neću popa, neću sanduk, neću kopanje rake, neću daće i peškire, neću umrlice, neću vence. Hoću da budem sahranjen i da nigde ne ostane trag da sam živeo. Moji će me pamtiti, a ostale ne želim da me spominju.

  • Nebitan

    2. februar 2015 | 13:57

    Evo ovako sticajem okolnosti ja sam jedan od tih kamenorezaca iz macve koji raadi na beogradskim grobljima.prosle godine sam imao 62 spomenika na bezanijskom groblju i za sve prokucan racun za to imam dokaz u finasiskoj policiji jer su u decembru dosli u kontrolu sa tacnim brojem unesenih spomenika koje sam postavio...kada su videli da je to to posle kontrole ljubazno su otisli bez ikakve kazne...i da vam kazem jos i ovo kod mene je cena standardnog spomenika od impale koja je i najvise zastupljena oko 800 e a kod vas koji nabaljate te iste spomenike kod drugih kamenorezaca po jeftinijoj ceni od moje jer uzimate na kolicinu u daljoj prodaji kupcima uzimate i preko 200000 dinara pa se sada pitajte ko su lopovi i prevaranti

  • trlababalan

    30. januar 2015 | 15:26

    Bato, kad ne budete drali narod, imaćete i kupce. Na ovu nemaštinu vi za spomenik tražite nekoliko hiljada evra! Eeeeeeej!!!! Rođenii!!!!!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA