MINISTARSTVO ZDRAVLJA: Nema govora o diskriminaciji dece u Srbiji

Ministarstvo istaklo je da se trenutne okolnosti nedostupnosti Pentaxim vakcine u nekim zdravstvenim ustanovama u nekim okruzima nisu mogle predvideti, a posledica su nemogućnosti proizvođača da isporuči ugovorenu količinu vakcine

  • 2

Izmenama i dopunama Pravilnika o imunizaciji i načinu zaštite lekovima definisan je 1. januara ove godine kao početak primene kombinovane petovalentne vakcine u primovakcinaciji dece od navršena dva meseca života, saopštilo je danas Ministarstvo zdravlja, koje navodi da je potpuno jasno da nema govora o bilo kakvoj diskriminaciji dece.

Planiranje potrebnih količina vakcina takođe je definisano tim Pravilnikom, kao i vrsta vakcina koja se planira kalendarom imunizacije.

Roditeljski portal "Bebac" zatražio je ranije danas od Ministarstva zdravlja i ministra Zlatibora Lončara da hitno urede oblast vakcinacije dece u Srbiji i obezbede da vakcine budu besplatne za svu decu.

- Zbog odluke da petovalentna vakcina 'pentaxim' i 'infanrix' budu besplatne samo za decu rođenu posle 1. novembra 2014. godine, ispaštaju oni roditelji koji su vakcinaciju već započeli jednom od ove dve vakcine, a koji sad tu vakcinu ne mogu ni da kupe u apotekama, jer je nema dovoljno u slobodnoj prodaji - tvrdi taj portal.

Foto-ilustracija: Profimedia/Oredia Foto-ilustracija: Profimedia/Oredia

U pismu "Bebac" ističe da roditelji koji su svoje dete već ranije vakcinisali prvom dozom ove vakcine, ne znaju kako mogu da nastave vakcinaciju i ne znaju koliko je to štetno za njihovo dete.

Ministarstvo precizira da zakonski i podzakonski akti nisu predviđali primenu kombinovane petovalentne vakcine pre januara 2015. godine, niti se ona mogla planirati i nabavljati centralizovanim putem o trošku RFZO.

BRUKA I SRAMOTA: Nestašica vakcina, apoteke ih prodaju duplo skuplje!

Precizira se i da se deca koja su rođena nakon 1. novembra prošle godine i navršavaju dva meseca u januaru 2015. godine vakcinišu kombinovanom vakcinom (Pentaxim) i da se deca koja su rođena pre novembra 2014. godine, a nisu započela imunizaciju iz nemedicinskih razloga, vakcinšu DTP, OPV i Hib vakcinama tokom 2014. godine.

Foto: freedigitalphotos.com Foto: freedigitalphotos.com

Prema tome, reč je isključivo o poštovanju važeće zakonske regulative koja predviđa obaveznu vakcinaciju lica određenog uzrasta određenim vrstama vakcina, navedeno je u saopštenju. Kako se ističe, iz svega navedenog potpuno je jasno da nema govora o bilo kakvoj diskriminaciji dece.

Dodaje se i da se, nažalost, trenutne okolnosti nedostupnosti Pentaxim vakcine u nekim zdravstvenim ustanovama u nekim okruzima nisu mogle predvideti, a posledica su nemogućnosti proizvođača da isporuči ugovorenu količinu vakcine.

- Ulažu se maksimalni napori da se situacija reši u najskorije vreme - istaknuto je u saopštenju.

Foto-ilustracija: Flickr/GatesFoundation Foto-ilustracija: Flickr/GatesFoundation

Ministarstvo navodi i da, kada se ima u vidu trenutna epidemiološka situacija bolesti protiv kojih se vrši imunizacija Pentaxim vakcinom, privremeno odlaganje otpočinjanja imunizacije ne predstavlja rizik po zdravlje dece i ne treba da brine roditelje.

Podseća se i da Zakon o pravima pacijenata definiše da ''pacijent ima pravo da slobodno odlučuje o svemu što se tiče njegovog života i zdravlja, a u ovom slučaju roditelj ili staratelj deteta, osim u slučajevima kada to direktno ugrožava život i zdravlje drugih lica".

Navodi se i da je, ako roditelj ili staratelj ne sprovede mere propisane zakonom i ne postupi po izvršnom rešenju, sanitarni inspektor dužan da podnese zahtev Prekršajnom sudu.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • mike

    30. januar 2015 | 07:55

    kako bre nema diskriminacije, kad jedno dete ima pravo na vakcinu, a drugo rodjeno npr. 2 dana kasnije nema pravo?!

  • strvarno?

    30. januar 2015 | 11:27

    Svako treba da odluchi za sebe i svoje dete.Licno sam protiv vakcina. Ne ,mali broj dece posle vakcine dobiju epi napade. Roditeljski problemi nastaju odmah posle toga.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA