Paori i dalje nezadovoljni, ali blokade saobraćaja neće biti

Poljoprivrednici nisu postigli dogovor s ministrom Dušanom Petrovićem u vezi sa načinom subvencionisanja

  • 1

Ministar Dušan Petrović izjavio je posle sastanka sa nezadovoljnim vojvođanskim paorima da je uspešno obavljanje setve nacionalni interes i izrazio žaljenje što su se neki ljudi odlučili na protestne akcije, nezadovoljni načinom subvencionisanja u agraru i što dogovor nije postignut.

On je objasnio da je novi sistem subvencija pravedniji i funkcionalniji od dosadašnjeg, da će doneti koristi svim zemljoradnicima jer je u funkciji povećanja poljoprivredne proizvodnje, izvoza i rasta bruto-domaćeg proizvoda, a da kao ministar preuzima potpunu odgovornost za tu agrarnu politiku. 

Iz Ministartva poljoprivrede saopšteno je da je poljoprivrednicima ponuđena i opcija da im se, na ime podsticaja, avansno isplate tri milijarde dinara tokom idućeg meseca.

Član organizacionog odbora protesta Miroslav Ivković rekao je da nezadovoljni poljoprivrednici traže nastavak agrarnih mera iz prethodnih godina i davanje regresa isključivo po hektaru. Kako razgovori sa ministrom Petrovićem nisu urodili plodom, nastaviće da izražavaju nezadovoljstvo bez blokiranja saobraćaja jer ne žele da remete svakodnevni život građana.

Ivković tvrdi da su mere prethodnih godina dovele do povećanja prinosa i poboljšanja statusa gazdinstva ocenjujući da "kilogramska premija direktno odlazi prerađivačima".

Vlada Srbije je usvojila tri uredbe - o uslovima i načinu korišćenja premije za proizvodnju duvana u listu, premije za proizvodnju žitarica i krompira i premije za industrijsko bilje.

Pravo na premiju stiču poljoprivrednici upisani u Registar poljoprivrednih gazdinstava sa aktivnim statusom koji na dan 9. aprila 2012. imaju prijavljene površine pod odgovarajućom grupom poljoprivrednih kultura.

Premija za duvan u listu iznosi 20 dinara za kilogram (din/kg), soju, suncokret i uljanu repicu tri din/kg, a za šećernu repu 0,50 din/kg, a za pšenicu, kukuruz, ječam, raž, ovas, tritikale i heljdu je jedan dinar po kilogramu proizvedenih i isporučenih žitarica. Za kilogram proizvedenog i isporučenog krompira iznos premije je 0,60 dinara.

 

(Tanjug / Foto: Radio Šid)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • vojvodjanin

    29. mart 2012 | 14:17

    zasto je bio dozvoljeno pandurima da idu za beograd da strajkuju???????????????????????????????????

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA