VELIKA PREVARA U PRODAVNICAMA: Ovo je trik koji trgovci koriste da nas ojade!

Najveća zarada se pravi na malim gramažama. Na sto grama skupe pršute koja, recimo, košta 3.000 dinara po kilogramu i koja se pakuje u kutiju tešku 20 grama, trgovac zaradi blizu 60 dinara

  • 44

Prodavci delikatesa u veletrgovinama mogu da ukradu i do 100 dinara na samo 100 grama kupljene robe jer zajedno mere proizvod i ambalažu. Ovu prevaru trgovci izvode vrlo jedostavno. Po već oprobanom receptu - mere proizvod zajedno sa ambalažom.

Nekad je to bio mastan pak-papir, a danas su to najčešće plastične kutije koje mogu biti teške od 12 do 26 grama. Najveća zarada se pravi na malim gramažama. Na sto grama skupe pršute koja, recimo, košta 3.000 dinara po kilogramu i koja se pakuje u kutiju tešku 20 grama, trgovac zaradi blizu 60 dinara. Odnosno, kupac je dobio samo 80 grama pršute jer je zapravo platio kutiju po paprenoj ceni ovog delikatesa a da toga uglavnom nije ni svestan.

Nataša Ž. za Blic kaže kako nije razmišljala o tome sve dok jednom po povratku kući iz prodavnice nije izmerila kupljenu hranu na kućnoj vagi.

- Sve bi bilo u redu da oduzmu težinu ambalaže! Na veće količine ne bi bio toliki problem, ali na 100-200 grama redovno mi spakuju barem 20 grama manje. Mere samo ako im tražiš, a negde neće ni tako - žali se sagovornica ovog dnevnog lista.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

U udruženju potrošača za Blic kažu da je to još jedan od brojnih načina obmane upaca.

- Oko toga uopšte nema dileme. Prodavac mora da izmeri na tankom celofanu robu koja se kupuje i samo to naplaćuje. Ako se meri u posudi, onda mora da se oduzme onoliko grama koliko teži ta plastična kutija. I tu se ne postavlja pitanje da li treba ili ne, da li šef odobrava ili ne, vi kao kupac na to imate pravo - kaže Goran Papović iz Nacionalne organizacije potrošača Srbije.

U slučaju da prodavac ignoriše ovakav zahtev, potrošač ima pravo da se žali Tržišnoj inspekciji jer je reč o prekršaju krađe na gramaži. Zapečaćena kazna za trgovce uhvaćene u ovakvim prevarama je oko 300.000 dinara.

(Telegraf.rs / Izvor: Blic)

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Brunox

    2. februar 2015 | 11:37

    Ajde neka mi neko kaze u vrbasu kada uplacujem dopunu nema pet dinara na kucanje dopune a u novom sadu na par mesta uzmaju po 5 din da ti uplate dopunu i to ne na svim mestima a subotici isto neuzimaju moze li neko da objasni o cemu se radi

  • Zoran

    2. februar 2015 | 11:03

    Sve sami lopovluk

  • Feli

    2. februar 2015 | 11:09

    Mislim da su ove kutije najmanji problem. Prodaje se nekvalitetna, toxicna hrana, cesto proteklog roka sto mene mnogo vise zabrinjava nego sto mi naplacuju ambalazu. Meso sve cesce smrdi na crkotinu dok se pece ili przi, bez obzira gde se kupi; krompir je u 70% slucaja truo na presek iako izgleda savrseno spolja itd.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA