Posle napada huligana ostao nepokretan, birokrate mu ne daju da se leči u banji!

Stefanu je nakon povređivanja prvo konstatovana paraplegija jer nije osećao obe noge, ali se stanje poboljšalo, pa je sada dijagnoza monoplegija, odnosno potpuna oduzetost samo jedne noge. Dalji oporavak sada je ugrožen odbijanjem RFZO da ga uputi na banjsko lečenje

  • 8

Banjsko lečenje u Ribarskoj banji Stefanu je preporučeno nakon otpusta sa Klinike za rehabilitaciju u KC u Nišu, ali su ga odbile i prvostepena i drugostepena komisija RFZO uz obrazloženje da je "prošlo više od 30 dana nakon hiruškog lečenja".

 

Kako objašnjava Saša Stanković, Stefanov brat, zahtev za banjskim lečenjem podnet je posle više od mesec dana jer je u bolnici dobio bakteriju klostridiju, koju je morao da leči u kućnim uslovima.

 

- Stefan je sa grudne hirurgije pušten na kućno lečenje od 1. do 7. decembra, uz konsultaciju sa neuropsihijatrom i konzilijumom, jer je doživeo traumu. Upućen je da se nakon toga javi na rehabilitaciju KC Niš, ali tamo su odbili da ga prime zbog klostridije, koju je dobio dok je bio na hirurgiji. Vraćen je na kućno lečenje, gde je lečen više od mesec dana - objašnjava Saša.

 

Stefanu je nakon povređivanja prvo konstatovana paraplegija jer nije osećao obe noge, ali se stanje poboljšalo, pa je sada dijagnoza monoplegija, odnosno potpuna oduzetost samo jedne noge. Dalji oporavak sada je ugrožen odbijanjem RFZO da ga uputi na banjsko lečenje, navodi majka Nadica.

 

- Objasnila sam im da je Stefan imao temperaturu, dijareju i bolove zbog klostridije, koju je dobio u bolnici, i da je morao da je izleči pa da se onda javi na rehabilitaciju. Rečeno mi je da se žalim, ali je i drugostepena komisija odbila žalbu. Svaki dan nam je dug kao godina jer znamo da sve što uspe da ostvari u rehabilitaciji moći će da ostvari u prvoj godini oporavka - priča ona.

 

Foto: Facebook/Sale Stankovic

Foto: Facebook/Sale Stankovic

 

Stefan se uprkos situaciji hrabro bori.

 

- Desnu nogu u potpunosti ne osećam, a osećaj se vratio u levu nogu. Želeo bih da opet stanem na svoje nogre i prohodam. Ne gubim nadu, ali me ovakve stvari obeshrabruju. Želeo bih da što pre nastavim sa rehabilitacijom - rekao je Stefan za Blic.

 

Narodni poslanik Dušan Milisavljević zatražio je u otvorenom pismu od v. d. direktora RFZO Verica Lazić da omogući dalje lečenje Stankovića navodeći da je naš zdravstveni sistem zasnovan na načelima solidarnosti i uzajamnosti, a da su u ovom slučaju ta načela povređena.

 

- Kako se članovi komisije posvećuju svom radu govori i činjenica da su se pozvali na nepostojeći pravilnik. Naime, u obrazloženju piše - U skladu sa odredbama Pravilnika o produženoj stacionarnoj rehabilitaciji.., ali pravilnik pod citiranim nazivom ne postoji. Reklo bi se da je najvažnije bilo da se odbije zahtev pacijenta, ali ne i da mu se pruži odgovarajuća zdravstvena zaštita - navodi Milisavljević.

 

U RFZO su rekli da će se oglasiti zašto je Stefanu odbijeno banjsko lečenje nakon uvida u dokumentaciju.

 

(Telegraf.rs / Izvor: Blic)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Huhu

    2. februar 2015 | 11:34

    Moj skolski drugar.Brz oporavak zelim ti

  • D

    2. februar 2015 | 12:36

    Propast sra reci ,vazno je da ima sve za guzonje u vladi.Strasno sramota takva nam je Drzava.

  • Miki

    2. februar 2015 | 12:45

    Gde su momci koji su ga osakatili?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA