NIŠ: Deset izbegličkih porodica dobilo krov nad glavom (FOTO)

Zahvaljujući projektu otkupa seoskih domaćinstava koje sprovodi država u saradnji s lokalnim samoupravama, nakon devet godina potucanja po kolektivnim centrima skućila se i porodica Miroslava Stojanovića iz kosovskog sela Klobukare

  • 3

Deset interno raseljenih porodica sa područja Niša danas su dobile krov nad glavom zahvaljujući projektu otkupa seoskih domaćinstava koje sprovodi država u saradnji sa lokalnim samoupravama. Za njihove domove država je obezbedila 7.2 miliona dinara, od čega je deset odsto bilo učešće grada Niša.

Zahvaljujući ovom projektu nakon devet godina potucanja po kolektivnim centrima skućila se i porodica Miroslava Stojanovića iz kosovkog sela Klobukare.

- Želja nam je bila da za nas i četvoro dece obezbedimo kakav takav dom. Pronašli smo kuću u niškom selu Jelašnica i to sa okućnicom što će nam omogućiti da ponešto posadimo i gajimo stoku. Država nam je tu kuću kupila i posle ovolikih godina prvi put imamo dom – kazao je Stojanović.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Zadovoljan je i Miodrag Veličković, vlasnik kuće.

- Dobro je njima ali i meni jer je imanje dugo stajalo prazno i postojala je realna mogućnost da sve propadne. Imamo novu kuću u Jelašnici u toj staroj niko nije živeo, i baš mi je drago što će se u njoj ponovo neko nastaniti – rekao je Veličković.

Osim prodavaca i kupaca potpis na ugovore stavio je i gradonačelnik Niša Zoran Perišić ocenjujući da je ovakav način rešavanja pitanja krova nad glavom za one koji su ostali bez ičega, višestruko dobro rešenje.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

-Ovo je pomoć našim novim sugradjanima da dodju do imovine i budu svoj na svome. S druge strane u situaciji kada nam selo stari, kada imamo mnoga sela koja se gase ovo je dobar način da ih revitalizujemo.Grad je učestvovao sa 720 hiljada dinara ili 10 odsto ukupne vrednosti projekta, a u ovakvoj vrsti pomoći učestvovaće i dalje – saopštio je Perišić.

Poverenik Komesarijata za izbegla i raseljena lica u Nišu Boris Nužda podsetio je da već neko vreme na teritoriji garada ne postoji više ni jedan kolektivni centar.

- To ne znači da su sve izbegle i raseljene porodice trajno stambeno obezbeđene. Zbog toga će se sa projektom otkupa seoskih domaćinstava nastaviti i tokom ove godine. Očekujemo da sledeće nedelje bude raspisan javni poziv za dva projekta otkupa seoskih domaćinstrava za Niš i na taj način trebalo bi da bude stambeno zbrinuto još 16 interno raseljenih porodica – najavio je Nužda.

(D. R.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vampirela

    2. februar 2015 | 16:41

    Nista gore od gubitka krova nad glavom i osecaja beznadja u takvim trenucima. Ovo je pravi dokaz da ljudi nisu prepusteni sami sebi, da grad i gradonacelnik brinu o svakom pojedincu koga je zadesila ovakva strasna sudbina.

  • Kosovka devojka

    2. februar 2015 | 16:21

    Kao neko ko je izbegao s Kosova znam koja je muka napustiti svoj dom, a ne želim ni da mislim kako je godinama biti bez istog. Drago mi je što država i grad Niš nisu zaboravili na ove ljude.

  • Baki

    6. februar 2015 | 09:59

    Pomoci ovim ljudima je nesto sto je trebalo da bude uradjeno pre mnogo godina.Pozdravljam Nislije i realizaciju ovog projekta jer nista nije tesko kao napustanje vekovnog ognjista

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA