DANAS ODLUKA U HAGU: Da li je Srbija kriva za genocid u Hrvatskoj ili ne?

U zgradi Međunarodnog suda u Hagu će biti saopštena presuda koja će staviti tačku na pravni spor između Srbije i Hrvatske koji traje već više od petnaest godina

  • 15

Posle više od 15 godina, danas će biti razrešen spor po tužbi Hrvatske protiv Srbije za genocid.

U zgradi Međunarodnog suda u Hagu će biti saopštena presuda koja će, kakva god bila, staviti tačku na pravni spor između Srbije i Hrvatske koji traje već više od petnaest godina, prenosi B92.

Naime, Hrvatska je podnela tužbu protiv Srbije još 1999. godine, a Srbija je odgovorila kontratužbom desetak godina kasnije. U Hagu su članovi oba pravna tima, a presudu će ovde slušati ministri pravde Srbije i Hrvatske.

Šef pravnog tima Srbije očekuje da sud sutra odbije ili čak odbaci tužbu Hrvatske protiv Srbije. U prvom slučaju to znači nema genocida, a u drugom da Srbija ne može biti odgovorna za 1991. jer tada nije bila nezavisna država.

Ono što je važno naglasiti je da se ovaj spor vodi isključivo u vezi sa konvencijom za genocid, dakle odlučuje se samo o genocidu. Značajna je i činjenica da ne postoji nijedna presuda pred tribunalom u kojoj se govori o genocidu koji je počinila bilo hrvatska bilo srpska strana na teritoriji Hrvatske tokom ratnog sukoba. Presuda međunarodnog suda pravde je obavezujuća i ne postoji pravo žalbe.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

- Ako je zaista genocid to što Hrvati u ovom sporu tvrde da jeste, onda je operacija Oluja jedan takav primer genocida. Zato smo podneli protivtužbu i njen cilj je bio pre svega da pojačamo našu odbranu u tom delu. A isto tako da pred sudom prikažemo i prezentujemo na koji način su izvršeni masovni zločini prema Srbima - navodi Saša Obradović, šef pravnog tima Srbije.

Ipak, stručnjaci procenjuju da ce sada obe tužbe biti odbačene. Individualne presude za genocid u Ruandi postavile su izuzetno visoke kriterijume za utvrđivanje genocida, kod međunarodnih pravosudnih institucija. Od 1945. godine nijedna zemlja u svetu nije osuđena za najteži zločin.

Hoće li Srbija biti proglašena krivom za genocid u Hrvatskoj? Odluka je sutra!

- Postupci vođeni pred ad hoc Tribunalom u Hagu, dakle ni u jednom slučaju nije bio optužen niko za genocid, a kamoli osuđen. Tako da na osnovu toga, iako Međunarodni sud pravde nije formalno vezan odlukama ad hoc suda, ali se naslanja u svojoj praksi na njih, teško se može očekivati da će Međunarodni sud pravde sada utvrditi da jer bilo genocida i da je neko za to odgovoran - smatra Bojan Milisavljević sa Pravnog fakulteta.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

Direktor Centra za regionalizam Aleksandar Popov kaže da su odnosi Srbije i Hrvatske danas najlošiji od 2000. godine i da odbijanje tužbe i protivtužbe ipak neće značiti i relaksaciju odnosa dve zemlje.

- Što će po meni doprineti da izazove nezadovoljstvo i sa jedne i sa druge strane. Jer će u atmosferi punoj emocija da se raspravlja o onome šta se dešavalo devedesetih godina. S tim što će se raspravljati samo o krivici one druge strane, a neće se razgovarati o tome šta je ta strana učinila - ističe Popov.

Međunarodni sud pravde je glasovima 13 prema dva u februaru 2007. presudio da se Srbiji ne može pripisati učešće u genocidu u BiH. Sud je zaključio da Srbija nije planirala da počini genocid, niti je podstrekavala njegovo činjenje, ali je kriva što nije učinila sve što je u njenoj moći da genocid u Srebrenici spreči.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Toza

    3. februar 2015 | 09:17

    Objasnio je njima Šešelj ko je kriv

  • aba

    3. februar 2015 | 08:51

    kako mi mozemo biti krivi a poterali su milion srba sa svoje teritorije, etnicki je ocistili. koliko smo mi hrvata proterali. cak imaju i veca prava u srbiji nego srbi

  • Djurica

    3. februar 2015 | 07:57

    Ako nas osude,nema nam leba vise ovde

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA