Jednogodišnje odlaganje ekološke takse

Odlaganje ekološih taksi uticaće da automobili pojeftine

  • 0

Uredba o uvođenju ekološke takse pri prodaji vozila u iznosu od 12.000 dinara po toni, odložena je na godinu dana, objavila je Privredna komora Beograda (PKB).

Ovo odlaganje omogućiće da automobili u proseku pojeftine od 1,5 do 2 odsto, odnosno od oko 200 evra.

Inače, kako je propisala Evropska unija, celokupan iznos od taksi trebalo bi da predstavlja podsticaj za industriju reciklaže otpadnih vozila. Sredstva koja bi se prikupila primenom Uredbe, koja su procenjena na oko 4 miliona evra, biće obezbeđena iz Fonda za zaštitu životne sredine, koji sprovodi naplatu taksi za druge posebne tokove otpada.

Ipak, Ministarstvo životne sredne, rudarstva i prostornog planiranja je nakon razgovora sa proizvođačima automobila, odlučilo da se Uredba odloži jer bi njena primena pogoršala i onako tešku sutuaciju u tom industrijskom sektoru.

Kako se navodi u saopštenju PKB, a prenosi Beta, Ministrastvo životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja će i dalje nastaviti sa politikom subvencionisanja vozila sa smanjenom emisijom  gasova. To za građane praktično znači da će im mali gradski automobili i hibridna vozila biti dostupniji.

 

(telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA