VAKCINIŠITE DECU: Ne budite budale, umiraće vam deca od malih boginja!

Čitava propaganda koja se u poslednje vreme vodi na društvenim mrežama pokrenuta je nakon navoda u pojednim medicinskim časopisima da MMR vakcina izaziva autizam

Na društvenim mrežama počele su da se šire poruke u kojima se poručuje roditeljima da ne treba da vakcinišu svoju decu. Stručnjaci napominju da je vakcinisanje dece najefikasniji i najbolji način zaštite od zaraznih bolesti.

Lekari upozoravaju da je velika zabluda da je dobro da dete dođe u kontakt sa virusom ili bakterijom i na taj način stekne imunitet.

Čitava propaganda koja se u poslednje vreme vodi na društvenim mrežama pokrenuta je nakon navoda u pojedinim medicinskim časopisima da MMR vakcina izaziva autizam.

U kampanju protiv MMR vakcine uključila se i pevačica Jelena Karleuša, koja je na svom Tviter nalogu objavila par tvitova u kojima se protivi MMR vakcini.

Međutim, stručnjaci navode da su istraživanja pokazala da ne postoji veza između autizma i ove vakcine i napominu da se pre pojave vakcinacije umiralo od velikog kašlja, rubeole i drugih infektivnih bolesti.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

Doktori navode da je upravo taj strah od vakcinacije doveo do epidemije malih boginja u našoj zemlji. Komplikacije sa malim boginjama mogu da izazovu upalu pluća ili meningitis, a takođe se odbijanjem vakcininisanja ugorožava i sam imunitet deteta.

Lekari strahuju da bi neprihvatanje vakcinacije moglo da dovede do starih bolesti, kao što su dečja paraliza, velike boginje ili difterija.

Panici zbog vakcina doprinela je i samoprozvana doktorka Slađana Velkov, koja na Fejsbuk nalozima deli poprilično bizarne savete.

Foto: CIN Foto: CIN

Ona nema važeću licencu za rad, a tvrdi da je diplomirala medicinu, ali Lekarska komora Srbije nema informacije o njenoj diplomi.

Ona ljudima koji imaju rak savetuje da se leče krečnom vodom, a za lateralnu sklerozu tvrdi da je izaziva "veliki parazit koji živi u mozgu a kopa kanale po telu".

Velkov se zalaže za ukidanje obavezne vakcinacije, a zbog svojih objava na Fejsbuku proširila je paniku među roditeljima, među kojima su neki odlučili da ne vakcinišu svoju decu.

Foto: freedigitalphotos.com Foto: freedigitalphotos.com

Neke od zabluda o vakcinama su da one slabe moć odbrane organizma, međutim one omogućavaju formiranje belančevina za odbranu od bolesti. Za MMR vakcine, pored autizma, neki tvrde da izaziva i neplodnost, dok one zapravo sprečavaju zauške koje izazivaju neplodnost.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zorica

    11. februar 2015 | 08:18

    Neka hvala, ja svoje dete ipak necu vakcinisati.

  • Ana

    11. februar 2015 | 08:17

    Još se nigde nije čulo da je neko dete umrlo od malih boginja ali ima mnogo dece koje je zbog vakcine izgubilo život...

  • Ivana

    11. februar 2015 | 08:52

    Ja sam vakcinisana kao dete,i svoje sam dete vakcinisala...nikad nismo imali nekakva problem u vezi vakcine,samo nam je pomogla....ne budite primitivni....

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA