Drastično smanjene kazne ubicama Saše Vasića!

Sedmorica maloletnika dobila dva i četiri puta manje kazne zbog batinanja mladića (21) koji je preminuo nakon sedmodnevne kome

  • 1

Krivično veće Višeg suda u Požarevcu, kojim je predsedavao sudija Dragan Stanojlović, umanjilo je dvostruko i četvorostruko prvostepene kazne sedmorici maloletnika, optuženih da su pre četiri godine pretukli Sašu Vasića (21), koji je nedelju dana nakon toga preminuo u Urgentnom centru u Beogradu.

Prvooptuženi maloletnik koji je Saši naneo smrtonosnu povredu udarcem flašom u glavu, M. H, u to vreme star 15 godina, osuđen je na kaznu u vaspitno-popravnoj ustanovi u trajanju od šest meseci do dve godine, što je dvostruko manje od prvostepene kazne. J. M, M. G, S. P, B. T, S. S. i M. P, koji su u vreme tuče imali 16 i 17 godina, osuđeni su na maloletnički zatvor od šest meseci do godinu dana, čime im je prvostepena presuda umanjena čak četiri puta.

- Brutalno premlaćivanje Brisa Tatona okvalifikovano je kao ubistvo, a u skoro identičnom slučaju stradanja mog sina - kao nanošenje teških povreda sa smrtnom posledicom, kaže očajna Snežana Vasić, majka nastradalog Saše. Pošto su optuženi Apelacionom sudu uložili žalbu i na ove drastično umanjene kazne, Snežana je juče poslala pismo predsednici ovog suda.

- U tom pismu skrenula sam joj pažnju na preblagu kvalifikaciju dela, ali i na okolnost da će po žalbi optuženih, baš kao i prethodni put, kada je ukinuta prvostepena presuda, ponovo odlučivati isti sudija, Slavka Mihajlović, što je meni čudna koincidencija, kaže Snežana, i najavljuje da će se zbog toga obratiti i ministarki pravde Snežani Malović i državnom sekretaru Slobodanu Homenu.

Ova tragedija, koja je uzdrmala Požarevac, dogodila se 13. aprila 2008. godine, ispred poznate diskoteke "Faraon", jedan sat nakon ponoći, kada je grupa maloletnika nasrnula na Sašu, dok je on pokušavao da odbrani svog napadnutog druga. Pošto su ga najpre udarili pivskom flašu u glavu, napadači su Sašu tukli pesnicama i šutirali, nastavljajući sa udarcima i kad se on srušio na zemlju.

Maloletnici su prekinuli napad tek kad je naišla policija, nakon čega su se razbežali. Sašu je tada drug odvezao u požarevačku bolnicu, odakle je, zbog teških povreda glave, prebačen u Urgentni centar u Beogradu, gde je preminuo nakon operacije i sedmodnevne kome.

Posle prvostepene presude, u julu 2010, Apelacioni sud naložio je njeno ukidanje i novo veštačenje povreda. U ovom veštačenju utvrđeno je da je fatalni udarac zadao flašom M. H, zbog čega je tužilac izmenio optužnicu, pa je samo njega teretio za nanošenje povreda sa smrtnim ishodom, dok je svima ostalima ovu kvalifikaciju preinačio u "učešće u tuči".

Zbog toga je krivično veće odlučilo da ovoj šestorici smanji kaznu, ali je to učinilo i sa kaznom za M. H, iako je njemu ostala ista kvalifikacija.

- Tužilac se nije žalio na ove drastično umanjene kazne, već su žalbu podneli samo optuženi. Nažalost, moja ćerka, suprug i ja nemamo pravo žalbe, kaže Snežana i podseća:

- Prilikom izricanja i obrazlaganja prvostepene presude, u julu 2010. godine, sudija Stanojlović je rekao da optuženi nijednom nisu izrazili kajanje zbog učinjenog dela, niti su njihovi roditelji pokazali grižu savesti zbog zlodela svoje dece.

-Sašina majka i sestra, Snežana i Nena Vasić

(D. Knežević)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • nevena

    30. mart 2012 | 06:10

    Neverovatne stvari se desavaju u ovoj zemlji.Odakle dolaze ti advokati i sudije kad su tako blagi u kaznjavanju. Zar cemo tako stati na put ubistvima? Dajte, kaznite te prestupnike, krivi su.Neka i njihovi roditelji osete kaznu, krivi su i oni.Zast nisu vise vremena posvetili svojoj deci pa je doslo do ovoga? Ja sam za stroge kazne za ubice.Bez milosti.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA