ĆIRILICA SE VRAĆA U HRVATSKU: Dvojezične ploče biće postavljene u većini opština?

Ministar uprave Arsen Bauk rekao nam je da se nada da će sad hrvatski putevi napokon sprovesti zakon i postaviti u još 22 grada i opštine. Jedino je Vukovar izuzet zbog odluke Ustavnog suda

Ploča u Hrvatskoj na kojoj je "Donji Lapac" pisalo i ćirilicom je skinuta, a ministar uprave Bauk nezadovoljan je hrvatskim putevima. Jedino je Vukovar izuzet od postavljanja ploča.

- To je bezobrazluk. Drago mi je što su napokon postavili dvojezične ploče i nije dobro da su jednu odmah skinuli - besno je izjavila Milena (24) iz Donjeg Lapca.

Ona i njeni sugrađani, uglavnom pripadnici srpske nacionalne manjine, pohvalili su to što su napokon dobili dvojezične ploče na ulazu i izlazu iz opštine. Prošlo je čak 13 godina od zakona koji je to propisao. Mesta u kojima su manjina Italijani, Česi i Mađari odavno imaju svoje ploče.

Međutim, ne i ona u kojima je srpska manjina i za koju dvojezičnost uključuje ćirilicu. Donji Lapac je imao dvojezične ploče na opštini kao i druga mesta. Ministar uprave Arsen Bauk rekao nam je da se nada da će sad hrvatski putevi napokon sprovesti zakon i postaviti ih u još 22 grada i opštine. Jedino je Vukovar izuzet zbog odluke Ustavnog suda.

Foto: Tanjug/FaH Foto: Tanjug/FaH

- Nije smisao konvencije o zaštiti nacionalnih manjina da oni imaju dvojezične ploče jer ne znaju maternji jezik, nego da svako ko prolazi zna da tu živi nacionalna manjina sa svojim pravima - rekao nam je ministar.

Napominje da nijedna vlast, pa ni one u kojima je sudelovao SDSS, nisu sprovele taj zakon. Isto tako, hrvatski putevi su tražili dodatne elaborate.

- Sve mi to nalikuje na opstrukciju - kaže Arsen Bauk.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

Iz hrvatskih puteva kažu da će zameniti ploču. Tvrde da još traje usklađivanje Statuta opština kao uvod za dvojezične ploče. Mirko Balač (72) iz D. Lapca kaže da su dvojezične ploče dobre za oba naroda.

- Ko to ne trpi, taj je nacionalista - rekao nam je.

Da vas podsetimo, dvojezična tabla na zgradi Policijske stanice Vukovar razbijena je pre otprilike tri meseca.

(Telegraf.rs / Izvor: 24sata.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Krajišnik

    4. februar 2015 | 13:47

    Danas je lakse izljeciti najopaniji rak nego vecinu hrvata od mrznje!

  • Г&Н

    4. februar 2015 | 10:46

    Јака им полиција кад разбијају табле њима испред носа. Или не желе да реагују што је вероватније.

  • Vukovar

    4. februar 2015 | 12:36

    prvi mora da pokaže da ćirilica označava kraj ustašama...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA