SJAJNE VESTI ZA RODITELJE: Vakcina "pentaksim" već danas širom zemlje!

- U toku jučerašnjeg dana jedna serija 'pentaksima' koja je, inače, deficitarna na tržištu u količini od 2.157 uzoraka je dobila sertifikat iz nacionalne kontrolne laboratorije -k azao je je direktor Agencije za lekove i medicinska sredstva Srbije Saša Jaćović

  • 7

Serija vakcina "pentaksim" dobila je sertifikat iz nacionalne laboratorije i već danas će biti distribuirana širom Srbije, izjavio je direktor Agencije za lekove i medicinska sredstva Srbije Saša Jaćović.

"U toku jučerašnjeg dana jedna serija 'pentaksima' koja je, inače, deficitarna na tržištu u količini od 2.157 uzoraka je dobila sertifikat iz nacionalne kontrolne laboratorije", precizirao je Jaćović u Jutarnjem programu TV Pink.

On je najavio da će serija vakcine "pentaksim", "koliko danas u saradnji sa kolegama sa Torlaka i iz Instituta za javno zdravlje biti distrubuirana širom Srbije".

Jaćović je izrazio nadu da će ubrzo stići i ostala količina po ugovoru od oko 50.000 do 60.000 "doza na kvartal", što znači da je na godišnjem nivou potrebno više od 200.000 doza da bi na tržištu bilo dovoljno "pentaksima".

On je izrazio nadu da će biti adekvatno snabdeveno tržište, ističući da je u nadležnosti Agencije za lekove da proveri dokumentaciju, kvalitet vakcine i izda sertifikat. "Imamo nagoveštaj da će i ostala količina od 30.000, koja je definisana za ovaj kvartal, stići ovih dana u Srbiju", najavio je Jaćović.

Govoreći o povlačenju tri leka sa srpskog tržišta nakon preporuke Evropske agencije za lekove, Jaćović je podsetio da je još 23. januara ta agencija izdala preporuku o merama predostrožnosti koje treba preduzeti i povlačenju pojedinih medikamenata na evropskom tlu.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

Jaćović je objasnio da je potom 27. januara Agencija za lekove i medicinska sredstva Srbije poslala dopis inspekcijskoj službi Ministarstva zdravlja sa preporukom da se iz predostrožnosti iz prometa povuku lekovi "avlotadin", "tridoks" i "panalimus".

Govoreći o ljudima, koji su koristili ova tri leka, Jaćović je naglasio da nema nikakvih opasnosti po njihovo zdravlje, niti neželjenih reakcija. "Građani Srbije mogu da budu bezbedni, jer se lekovi proveravaju na više nivoa, i kvalitet i efikasnost i bezbednost", dodao je Jaćović.

(Telegraf.rs / Pressonline.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • 1970

    4. februar 2015 | 12:28

    sjajna vest ? šta je tu sjajno ? trk ovce, trpajte u decu te otrove, samo napred...

  • vedrana

    4. februar 2015 | 13:03

    ja sam od neispravne vakcine dobila vid djecije paralize i upalu zgobobova tako treba dobro razmisliti sto se daje djeci i treba li im to u zvotu

  • Zakon

    4. februar 2015 | 14:28

    Molim Vas pogledajte video na youtube ,,istina o vakcinama predavanje u svajcarskoj,, za vasu malu decu vas molim

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA