SVETI SAVA ILI SVETI DUJE: Koji svetac je poštovaniji, šta mislite?

Dok Beogradom dominira velelepni Hram Svetog Save, Splitom se vijore zastave s likom Svetog Duje. Ovo su svakodnevni prizori iz ova dva velika grada bivše SFRJ, ali pomenuti sveci nisu samo njihovi zaštitnici, već i najpoštovaniji svetitelji među Srbima i Hrvatima

  • 41

Koliko su se "odomaćili" u svesti običnog naroda, svedoči i čuvena prilično nakaradna pesmica kojom je Zvezdin sever nekada dočekivao splitsku "Torcidu"- "Mi imamo Svetog Savu, vi imate Svetog Duju, Sveti Sava Svetog Duju...". Bez ikakve namere da se ijedan svetac omalovažava, pitamo se - Šta je danas ostalo od ovog "rivaliteta" i koji svetac je danas poštovaniji?

ISTORIJA

Sveti Sava

Priča o Svetom Savi zvuči kao prava bajka, jer princ koji beži u manastir, postaje monah, miri zavađenu braću, zida manastire, leči i obrazuje narod nije baš nešto što se svakodnevno sreće. Iako je ova priča tačna, istoričari u liku Rastka Nemanjića ne vide samo romantičnu figuru, već u njemu prepoznaju pravog državnika i vizionara, čoveka koji je u XIII veku, zajedno sa bratom Stefanom Prvovenčanim, uspostavio potpunu nezavisnost srpske države, pozicionirao je na tadašnjoj geopolitičkoj mapi Evrope, stvorio nezavisnu crkvu i kult vladarske loze, i formulisao ideologiju koja je vodila srpski narod u vekovima koji su došli.

Znate li zašto na Savindan svi jedemo perece?

Foto: Wikimedia Public domain/A.Savin Foto: Wikimedia Public domain/A.Savin

Uništenje njegovih materijalnih ostataka od strane Turaka je od Svetog Save samo napravilo vanvremenski mit i legendu i nebeskog zaštitnika celog sprskog naroda.

Sveti Duje (Dujmo)

Latinsko ime ovog sveca je Domnius, u prevodu Dujam, a u izgovoru običnog naroda odomaćio se naziv Duje odnosno Duja. U pitanju je ranohrišćanski svetac, biskup grada Salone, prestonice antičke Dalmacije, koji se nalazio nedaleko od današnjeg Splita. Sveti Duje je nastradao u IV veku za vreme progona hrišćana od strane rimskog cara Dioklecijana i odmah po smrti nastao je njegov kult, što naročito vazi za područje Dalmacije i Splita, koji se smatra za "grad Svetog Duje".

Foto: Wikimedia/Public domain Foto: Wikimedia/Public domain

Ovaj svetac je i pod mletačkom vlašću imao poseban status, ali se već od srednjeg veka posebno "vezao" za hrvatski narod. Tako je sačuvan i novac hrvatskih velikaša iz Bosne sa njegovim likom iz XIV i XV veka, a dubrovački pisci su napisali njegovo žitije. Od nacionalnog preporoda XIX veka, i odlaska Italijana iz Dalmacije Sveti Dujmo je gotovo autentično hrvatski svetac i u ovoj zemlji se i najviše poštuje.

DANAŠNJICA

Savindan - 27. januar

Proslava dana Svetog Save u Srbiji je pravi nacionalni praznik, posebno u školama čija je on školska slava. Tog dana u svim školama i gradovima gde Srbi žive organizuju se priredbe i svetosavske akademije, deci se dele perece i održavaju se javni časovi istorije koji ukazuju na dela i značaj Rastka Nemanjića.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Pored ovog postoje i posebni crkveni orden sa imenom Svetog Save, koji patrijarh dodeljuje samo najzaslužnijima, a centralnih hram SPC je upravo posvećen ocu srpske crkve.

NARODNA VEROVANJA NA SVETOG SAVU: Ako danas udari grom, desiće se nešto strašno za srpski narod!

Sudamija - 7. maj

Dan Svetog Duje je i dan grada Splita, tradicinalno obeležen velikom misom i procesijom uz gomilu prigodnih manifestacija začinjenih čuvenom splitskom tombolom predveče. Manifestacija traje danima pre i posle same procesije i ima dugu tradiciju, jer to je dan kada se "saberu" i Splićani i Boduli (ostrvljani) i Vlaji (stanovnici dalmatinskog zaleđa), jer ova fešta je nešto što Dalmatinci ne propuštaju.

Foto: Wikipedia / DIREKTOR Foto: Wikipedia / DIREKTOR

Pored crkvenih obreda, vernici uživaju u karnevalskoj atmosferi na ulicama prepunim štandova sa najraznovrsnijom robom, a običaj je da se za Sudamiju pazare drvene kašike, a deci drvene klompe i tada ceo Split odzvanja od njihovog klepetanja po asfaltu. Na kraju svega, posle himne Domovini i molitve za blagostanje Hrvatske, slede koncerti i žurka koja traje do jutarnjih sati.

Sveti Sava VS Sveti Duje - ko je poštovaniji?

Kada se činjenice racionalno pogledaju izgleda da u "duelu" dva najveća srpska i hrvatska sveca prednost odnosi Sveti Sava jer on nije samo gradski, regionalni ili državni svetitelj, već simbol čitave jedne nacije. Međutim, znamo da je u pitanju vere racionalnost u drugom planu, jer je nemoguće izmeriti jačinu nečije vere, iskrenost osećanja ili dubinu poštovanja, tako je i Sveti Duje nemerljivo poštovan i jednako važan kod vernika.

Šta vi mislite, ko je danas među svojim vernicima poštovaniji, srpski Sveti Sava ili hrvatski Sveti Duje?

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Stanojle

    6. februar 2015 | 00:05

    Kad jeSveti Duje Živeo, Hrvata nije bilo u Splitu.

  • Dado

    5. februar 2015 | 23:32

    To nek odluci njihov sabor svetaca, ko smo mi da odlucujemo.

  • топлистанадреалиста

    6. februar 2015 | 13:59

    То им је циљ! Да напуне народ глупостима......запамтите нема у еу док не одбацимо светог Саву или док га не прогласе католиком.......свима вам кажем, гласајте за радикале и др. Шешеља!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA