Crkvi pripada pola Kikinde!

- Crkvena opština zasad nije pokrenula postupak vraćanja svoje imovine koja je nacionalizovana. To ćemo, po svemu sudeći, uskoro učiniti, na šta nas, uostalom, obavezuje službena dužnost, kao i Zakon o restituciji - kaže protorjerej Milenko Sandić

  • 6

Nadležni su najavljivali ubrzanje preostalih slučajeva restitucije, kao i namirenje štete bivšim vlasnicima odavno otuđene imovine. Rešenjem Agencije za restituciju vraćeno je 2.986 objekta, od čega u Vojvodini 520, a u Kikindi devet. Uglavnom se radi o poslovnom prostoru kojim je gazdovala lokalna samouprava.

Biljana Felbab, starešina Sekretarijata za stambeno-komunalne poslove, urbanizam i privredu navodi primere apotekarskog lokala kod nekadašnje kafane "Kasina", četiri lokala u opštinskoj zgradi, bivšu gvožđaru u Mokrinu... 

Sudski postupak se trenutno vodi u 10 slučajeva u kojim se samouprava pojavljuje kao aktuelni vlasnik poslovnih kvadrata. Pravosnažno rešenje se čeka za prostorije za prostorije koje koristi Ribolovačko udruženje "Šaran", zatim za zgradu preko puta autobuske stanice, u kojoj je bio "Centroduvan", zatim za srušenu zgradu na prostoru na kojem je podignut supermarket "Maksi"... Nadležna državna agencija traži da se konkretno vraća oduzeta imovina u što većoj meri, a tamo gde to nije moguće, nadokanada je novčana.

Foto: Tanjug/Nemanja Jovanović Foto: Tanjug/Nemanja Jovanović

- Ukoliko je objekat, kao predmet restitucije, porušen, ili ga iz nekog drugog razloga nema, tada sledi pravično novčano obeštećenje. U takvim slučajevima ne učestvuje lokalna samouprava. Vrednost nadoknade procenjuje Poreska uprava. Ugovor o vraćanju zaključuje se sa državom - kaže za Novosti Biljana Felbab, starešina Sekretarijata za stambeno-komunalne poslove, urbanizam i privredu.

Srpskoj pravoslavnoj crkvi je u postupku restitucije pre nekoliko godina vraćeno 329 hektara obradivog zemljišta koje je posle Drugog svetskog rata oduzeto nacionalizacijom. Ova crkva takođe ima pravo i na veći broj objekta u gradu, oko kojih se dosad nije otimala.

S obzirom na sadašnju namenu, u SPC su svesni da im oduzeta imovina neće biti vraćena. Međutim, nema pravnog osnova da ne bude valjanog obeštećenja.

Foto: Wikipea/Dobrislava Foto: Wikipea/Dobrislava

- Crkvena opština zasad nije pokrenula postupak vraćanja svoje imovine koja je nacionalizovana. To ćemo, po svemu sudeći, uskoro učiniti, na šta nas, uostalom, obavezuje službena dužnost, kao i Zakon o restituciji - kaže za Novosti protorjerej Milenko Sandić.

Od SPC u Kikindi je nacionalizacijom oduzeto mnoštvo vrednih objekata. Na spisku je i zgrada OŠ "Vuk Karadžić", centralno zdanje nekadašnjeg ugostiteljskog preduzeća "Avala", prostorije bivše Treće MZ, zgrada preduzeća "Mozaik", kao i plac na kojem je podugnuta Robna kuća Beograd, a na kojem je ranije bila stambena zgrada za prosvetne radnike...

(Telegraf.rs / Izvor: Novosti)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • M

    4. februar 2015 | 14:32

    Ma pripada njima pola da ne kazem cega, kako jedna "neprofitna" organizacija moze da poseduje bilo sta...uvodite im bre vec jednom porez, bas da vidim hoce li se onda grabiti za bilo sta, onda kada budu morali da plate porez na sve sto poseduju kao i svi ostali...paraziti

  • obilic

    4. februar 2015 | 18:57

    Ludi crkva je narod a zemlj pripada narodu crkva treba dapodeli sve narodu da zivi od tog bogastva

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA