SKANDAL: Srpski sudija u Hagu glasao protiv Srbije!

Srbi su pomirljivije od Hrvata prihvatili odluku Međunarodnog suda pravde (MSP) da odbije tužbu Hrvatske i protivtužbu Srbije za genocid. Srpsku nepristrasnost povodom ovog slučaja dokazuje činjenica da je srpski sudija Milenko Kreća glasao protiv svoje zemlje

  • 63

Srbi su pomirljivije od Hrvata prihvatili odluku Međunarodnog suda pravde (MSP) da odbije tužbu Hrvatske i protivtužbu Srbije za genocid. Hrvati su negodovali iako su akcijom "Oluja" proterali najmanje 250.000 Srba.

Ovo se može potkrepiti činjenicom da je čak i srpski sudija Milenko Kreća glasao protiv tužbe sopstvene države, dok je hrvatski sudija glasao za tužbu svoje zemlje.

POD OZNAKOM "HITNO": Evo kako su svetski mediji preneli vest da Srbi i Hrvati nisu počinili GENOCID

Sebastijan Kurc, ministar inostranih poslova Austrije, smatra da presuda Međunarodnog suda pravde (MSP) u Hagu pruža mogućnost za novi početak i zajedničko savladavanje istorije.

- Da bi takav projekat pomirenja mogao da uspe, od velikog je značaja aktivno uključenje civilnog društva - naveo je Kurc u saopštenju povodom odbijanja tužbe Srbije i Hrvatske pred MSP-om.

Foto: Telegraf.rs Foto: Telegraf.rs

Presudu o tužbi i kontratužbi Hrvatske i Srbije donelo je 15 stalnih sudija i dvojica ad hok sudija iz Srbije i Hrvatske. MSP je odbio tužbu Hrvatske protiv Srbije za genocid sa 15 glasova prema dva, dok su sudije jednoglasno odbile protivtužbu koju je naša zemlja podnela tom sudu.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je nakon izricanja presude da Hrvatska nije uspela da dokaže genocidne namere srpske strane u ratnim sukobima. On je istakao da je, i pored toga što protivtužba Srbije nije usvojena, potvrđeno da je Hrvatska učinila masovan zločin prema Srbima.

SELAKOVIĆ ZADOVOLJAN: Dokazano je da su Srbi PROTERANI iz Hrvatske vojnom akcijom!

- Iskreno se nadam da će i u vremenu koje je pred nama biti dovoljno hrabrosti kako bi i Srbija i Hrvatska u dobroj veri zajedno rešavale sve ono što nas sputava da naš region uvedemo u period trajnog mira i prosperiteta - zaključio je Nikolić, koji je čitanje presude gledao zajedno sa premijerom Aleksandrom Vučićem i predsednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom, čime su na neki način simbolisali srpsko nacionalno jedinstvo.

Foto: Wikipedia/Vincent van Zeijst Foto: Wikipedia/Vincent van Zeijst

S druge strane, odlazeći hrvatski predsednik Ivo Josipović, koji je i lično učestvovao u pisanju tužbe protiv Srbije, izjavio je da nije zadovoljan konačnom presudom Međunarodnog suda pravde.

- Pitanje je da li strašni zločini koji su se dogodili podrazumevaju genocid, a sud je zauzeo ovo konzervativno stanovište i podigao lestvicu za genocid vrlo visoko - ocenio je Josipović.

HRVATI SU ISTREBLJIVALI SRBE: Presuda u Hagu je DOKAZ USTAŠKE IDEOLOGIJE Franje Tuđmana!

Tim Džuda, britanski stručnjak za Balkan, izjavio je da ovakva presuda pokazuje da je ceo slučaj bio potpuno gubljenje vremena i nepotrebno trošenje novca, pošto je Hrvatska za troškove postupka i angažovanje skupih pravnih zastupnika potrošila 3,2 miliona evra, dok je Srbija advokatima dala 800.000 evra.

(Telegraf.rs / Izvor: Alo)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Branislav

    4. februar 2015 | 15:30

    Milenko Kreća - po prezimenu ne bih rekao da je Srbin...

  • Prozelit

    4. februar 2015 | 15:31

    On je ona vrsta Srbina kao I Zoran Milanovic premier Hrvatske ili Drazen Petrovic .

  • GajA

    4. februar 2015 | 15:58

    Na tri izdajnika dolazi po jedan srbin, nazalost takvo drustvo smo postali, a sto je jos gore taj trend se nastavlja, svaki dan sve vise kandicka i cankova.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA