KAO U CRNOM GRUJI: Zaratili svinjari i klaničari oko prasića u Srbiji!

- Potpuni kolaps je nastao. Zbog monopola prerađivača niko od nas više nema računicu da se bavi svinjarstvom - kaže za Telegraf predsednik Unije poljoprivrednih proizvođača Zlatan Đurić

  • 7

Zlatan Đurić, predsednik Unije poljoprivrednih proizvođača iz Sremske Mitrovice optužuje za Telegraf klaničare u Srbiji da namerno uvoze ogromne količine svinja kako bi obezvredili domaću proizvodnju i kako bi po nižim cenama kupovali meso koje kasnije znatno skuplje prodaju Rusiji!

On ističe da se na taj način stvara višak na našem tržištu, Poljoprivrednici objašnjavaju da uvezene svinje ne mogu na rusko tržište, pa se tako stvara višak tržištu.

- Potpuni kolaps je nastao. Zbog monopola prerađivača niko od nas više nema računicu da se bavi svinjarstvom. Tvrdi se da je izvoz u Rusiju posao godine, a mi nemamo zaradu u tovu. Kome ide onda u prilog kada zatvaramo farme? Domaći proizvođači počeli su da prodaju svinje ilegalnim klanicama, jer od njih uspevaju da dobiju 180 dinara po kilogramu Cena kilograma žive svinje pala je sa 220 na 115 dinara u poslednja dva meseca zbog tendencioznog masovnog uvoza tovljenika iz Hrvatske i Mađarske. To su svinje izuzetno lošeg kvaliteta, meso im je mnogo lošije nego kod naših, a ovde su uvezeni samo zbog toga što oni ne znaju šta će da rade sa viškom u EU - kaže Đurić.

Kako on ističe,  država je kumovala celoj situaciji, jer na vreme nije zaustavila uvoz svinja iz EU iako je to bilo nekoliko puta traženo.

- Oni se sada vade da je izvoz prestao zbog pada rublje, a istina je da su uvideli da su svinje imaju katastrofalno meso. Tako se došlo do situacije, da domaći farmeri smanjuju vroj tovljenika, kao i da se otvaraju divlje klanice po Vojvodini. Prema nekim procenama, njih ima samo u Sremu oko 500, tako da se svinje na crno, u gepecima automobila švercuju i odvoze za Beograd i Novi Sad - ističe Đurić.

Inače, otkupna cena živih tovljenika je 120-140 dinara a svinjske polutke u izvozu kompanije naplaćuju 2,41-2,80 evra po kilogramu, dok se najviša cena dobija u pomenutim neregistrovanim klanicama koje otkupljuju po ceni od 180 do 200 dinara po kilogramu.

Foto: Foter/Flickr/eviloars Foto: Foter/Flickr/eviloars

Uzgajivač svinja Dragan Stanković, koji je i član Inicijative "Selo-grad" kaže da je ovakvom stanju najviše kumovao uvoz pred novogodišnje praznike, kada su klaničari uvezli 20.000 tovljenika.

- Taj uvoz je bio kap u moru koja je dodatno uzburkala tržište. Dozvoljen je i uvoz treće kategorije mesa. Cela situacija sa otkupom tovljenika odraziće se i na prolećnu setvu i smatramo da je interventni otkup države jedino rešenje. Taj otkup robnih rezervi mogao bi, baš u kontekstu prolećne setve, biti i u naturalnoj razmeni. Nama, poljoprivrednicima, i to bi odgovaralo - naglasio je Stanković.

Predsednik šabačkog Udruženja odgajivača svinja Goran Mostić naglasio je da je situacija gora nego 2007. godine kada su odgajivači zbog niskih otkupnih cena blokirali most preko reke Save.

- Ko ima novac, svinje može za gotov novac da kupi i po sto dinara za kilogram. Kada smo pre osam godina protestovali, cena je bila jedan evro po kilogramu, a pogledajte sada i koliko je evro, koliko je skočila cena goriva, hrane za svinje - istakao je on.

Foto: Tanjug Foto: Tanjug

Činjenica je, dodao je Mostić, da nam je država omogućila i kredite, a grad ih subvencionisao, ali kako sada da te kredite vraćamo.

- Umesto da nam omoguće da proizvodimo i od svog rada živimo, država je dozvolila uvoz tovljenika sumnjivog kvaliteta - rekao je Mostić i dodao da subvencije za proizvodnju svinja još nisu isplaćene.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Chicha

    14. februar 2015 | 15:55

    Drzava je oduvek unistavala seljaka i poljoprivredu,jer odmah naplati uvozne dazbine.Nepoštena je i na nezdravim osnovama i treba je rasturiti za sva vremena.Sta je tesko da se stopira uvoz.

  • Fido super paas

    14. februar 2015 | 17:43

    Kako god okreneš seljak je na belaju od lopova i mufljuza

  • Deks

    14. februar 2015 | 17:14

    Na ulicu sa svinjama.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA