TITO, AUTOSTOPERKA, DREKAVAC, JEZIVI BELI MIŠ: Ovo su najpoznatije srpske urbane legende! (FOTO)

Svako od nas je u životu čuo bar jednu od onih takozvanih urbanih legendi, koje se prenose, a koje su na granici sa realnošću. Mi smo izdvojili nekoliko, a vi procenite sami da li verujete u njih

  • 47

Verovatno ste hiljadu puta čuli priče koje se graniče s realnošću. Sigurno vam je bar neka od njih izazvala strah i navela vas na razmišljaje. Pitali ste se da li je to što ste čuli stvarno ili je samo u pitanju još jedna u nizu urbanih legendi koje se prenose među Srbima.

Mi vam izdvajamo najpoznatije srpske urbane legende.

Autostoperka

Ova priča govori o mladiću koji se jedne večeri vraćao kući, kad je na jednom manje prometnom delu puta ugledao zgodnu, mladu autostoperku.

Stao je i ponudio joj prevoz do obližnjeg grada, a ona je naravno pristala. Tokom vožnje su popričali i skratili vreme, ubrzo stigavši do grada, gde je mladić i ostavio. Međutim, uskoro je primetio da joj je u automobilu ostao šal. Budući da je iz razgovora saznao samo da je iz jednog sela u blizini, odlučio je da joj drugi dan vrati šal i možda uspe da dogovori viđanje s njom.

SRPSKI DOSIJE X: Mrtva devojka u venčanici koja šeta drumovima!

Obišao je nekoliko kuća, ali bez uspeha. Već je lagano gubio nadu, kad su mu vrata otvorili stariji muškarac i žena, koji su odmah duboko uzdahnuli i uzeli mu šal iz ruke. Ispričali su mu da je to zaista šal njihove ćerke, ali da je ona poginula pre 10 godina upravo na tom delu puta gde je mladić povezao, na jučerašnji dan, i da im svake godine u ovo vreme neki mladić donese taj isti šal.

Foto: Wikipedia/Drozd Foto: Wikipedia/Drozd

Beli miš

Još jedna urbana legenda koja je popularna i kod nas, pogotovo kod srednjoškolaca koji se spremaju za matursku ekskurziju. Govori o devojci koja je sa svojim razredom otišla na matursku ekskurziju u Španiju. Konzumirati su alkohol, pa se i ona pridružila društvu u svemu tome.

Poslednjeg dana je u klubu upoznala mladog i zgodnog crnca, s kojim je igrom slučaju provela noć. Drugo jutro se probudila u njegovom stanu, videla da joj avion poleće za dva sata, pa je brže bolje izjurila napolje. Međutim, ljubavnik je zaustavio, i dao joj malenu kutiju. Rekao joj je da mu je ova noć bila posebna, i da otvori kutijicu tek kad bude u avionu.

Pošto je bila u žurbi, strpala je kutijicu u džep i odmah zaboravila na nju. Tek negde iznad Mediterana oseti da joj nešto smeta, pa iz džepa izvadi tu sitnu kutijicu. Otvori je, pa joj osmeh ubrzo zameni izraz strave. U kutijici se nalazio mrtvi beli miš, s ceduljicom: "Dobro došla u klub zaraženih HIV -om!"

Foto:Instagram/insta_animall Foto:Instagram/insta_animall

Drekavac

Po legendi, drekavac je materijalna manifestacija umrle, nekrštene dece (najčešće beba, koje su majke odbacile), koja ne može da nađe mir, pa proganja one koji su mu zgrešili u životu. Kako predanja kažu, drekavac je malo, dlakavo stvorenje, slično životinji aj-aju, koje neprestano gazi na sopstveno krzno, a potom urla mešavinom (dečjeg) plača i vučjeg zavijanja. Najčešće se šeta po grobljima, a žrtve davi u snu. Jako se plaši svetlosti, iako ne može biti uništeno dok ne nađe mir. Moderna verzija drekavca liči na mešavinu psa, mačke i lisice, a bilo je i verzija ljudskog oblika.

Drekavac se javlja uglavnom noću, u rano proleće. Nije dokazano da se plaši pasa. Najviše je viđan istočnoj Srbiji, u skorije vreme u okolini Zaječara, a viđen je i u okolini Zlatibora. Postoji verovanje da drekavac "dreči" cele noći u okolini kuće onog ko će umreti.

Josip Broz Tito

Jedna od najpoznatijih urbanih legendi odnosi se na Josipa Broza Tita. On je po nekim teorijama vanbračni Čercilov sin ili makar operativac neke inostrane obaveštajne agencije.

NAJSTROŽE ČUVANA TAJNA O TITU: Broz i Hitler išli u isti razred, pravi Tito klao srpsku decu! (FOTO)

Pominje se i teorija da je Josip Broz umro u Velikom ratu, a na njegovo mesto CIA, Vatikan i illuminati doveli dvojnika da uništi srpski narod.

Vi sami procenite da li su ovo samo legende ili ne.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • DjoleUmereni

    17. februar 2015 | 10:59

    Autori priča izgleda nisu bili Titovi savremenici. Evo dela istine o životu srpskih domačina pod Titom: PRIČA 1: SELJAKA ZADUŽUJU DA DRŽAVI PREDA 6000 KG KUKURUZA. NJEMU,ZBOG SUŠE, RODILO SAMO 37OO KG. ON DRŽAVI PREDAJE 1500 KG A OSTALO OSTAVLJA SEBI DA PRIHRANI PORODICU OD 6 ČLANOVA I DA OČUVA STOKU. KOMUNISTI MU ODUZIMAJU OSTATAK KUKURUZA, NJEGA HAPSE O OSUDJUJU NA GODINU DANA ZATVORA,A NJEGOV OTAC OD 70 GODINA IDE U Vojvodinu da kupi kukuruz da prihrani porodicu. PRIČA 2: Naše domaćinstvo zadužuju da od 15 ovaca isporuči 15 kg vune. Otac isporučuje 14,5kg vune, koliko je ot tih sitnih ovaca skinuo vune. Komunisti mu naredjuju da kupi još pola kg da ga opet ne bi uhapsili. Otac mene šalje u daleko selo da kupim tu vunu. Ja putujem tri sata do susednog sela,kupujem tu vunu i predajem je otkupnom mestu i kasno uveče se vraćam kući, i psujem u sebi komunizam i vlastodršce... Da li su tako stradali slovenački, hrvatstski ili bosanski seljaci...? OVE PRIČE, DA JE U SVAKOM SELU BILA PO JEDNA FABRIČICA SU ČISTA LAŽ. SRPSKA SELA SU SE POLAKO NAPUŠTALA I NAROD JE BEŽAO "TRBUHOM ZA KRUHOM",što se danas najbolje vidi. Priča je mnogo duža ... ostadosmo bez Baranje, Kosova i Metohije...Dakle, Srbiju rasturaše komunisti a nastaviše zapadnjačke "demokrate".I dokle će to da traje?

  • čovek budućnosti

    14. februar 2015 | 16:51

    Komentari tipa " kod tite smo najbolje ziveli" i slicnisu nazalost slika glupih i povrsnih ljudi. Primer: Odete u banku,uzmete kredit od 50.000 € . Onda godinu dana putujete,cascavate,zivite široko. Ljudi misle - pa ovaj zivi super. Novac ste potrosili,posao nemate, a jos 20 god. kredita ceka na vas. Potonuli ste,propast. Banalan primer 30 godina zivota pod titom. O srpskom narodu,dve autonomne pokrajine, izmestanje industrije u druge republike, ndh i ustase prodjose nekaznjeno, neplacanje silnih reparacija od nemaca i ostalih da ne pricamo. Ko razume shvatice. A bosancu, zagrepcaninu, i naravno siptaru bilo je super...

  • Bosanac

    14. februar 2015 | 15:49

    Mrzim kada blate Tita.pa u njegovo vrijeme smo najbolje zivjeli.Svi su imali posao,pasos Juge je znacio nesto u svijetu.Jedini je Tito od ove bagre s Balkana uspio stvoriti priznat narod u svijetu ali nakon njegove smrti brzo smo srusili tu sliku.Sta god da je bio,Tito ostaje legenda i hvala sto je postojao.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA