SPAS ZA DUŽNIKE U FRANCIMA: Tri opcije za otplatu vaših kredita!

Bankama su ponuđene tri opcije, i to da se mesečna rata smanji za 20 odsto u naredne tri godine, ali da se te razlike prebace na kraj otplatnog perioda u vidu dodatne otplatne godine, druga opcija je refinansiranje, smanjenje rate i duži rok otplate, a treća je konverzija u evre

  • 23

Narodna banka Srbije će, umesto preporuka, ovoga puta doneti sistemsko i konačno rešenje u vidu propisa kako bi pomogla građanima zaduženim u švajcarskim francima, izjavio je večeras direktor Uprave za nadzor nad finansijskim institucijama u NBS Đorđe Jevtić.

Na današnjem sastanku sa bankama, bilo je razgovora o tri moguće opcije, a banke će biti obavezne da ponude građanima te modele, a oni će sami birati neku od tih opcija.

- Prva opcija je da se mesečna rata smanji za 20 odsto i to u sledeće tri godine, ali da se te razlike prebace na kraj otplatnog perioda u vidu dodatne otplatne godine - rekao je Jevtić.

Drugo rešenje je, kako je naveo, refinansiranje, smanjenje rate, duži rok otplate, a treća opcija je konverzija u evre.

Jevtić je naveo da nijedan model ne pretpostavlja aktivnu ulogu države, osim što će građani biti lišeni dodatnih troškova prilikom restrukturiranja, i kod Nacionalne korporacije za osiguranje kredita, katastra, notara, Poreske uprave.

Prema njegovim rečima, kad se donese rešenje ono će biti sistemsko, nastojaće se da bude jednostavno, lako i brzo, a odnosiće se, kako je kazao, samo na zadužene u francima.

- Na današnjem sastanku smo se dogovorili oko polaznih osnova i prioncipa da ovo rešenje bude sistemsko i konačno, ali da ne bude uvod u nove probleme. Takođe, nastojimo da ne pravimo diskriminaciju između dužnika u franku i evru - naveo je on.

Jevtić je precizirao da ovoga puta NBS neće dati preporuke, već će biti reč o propisima za čije nepoštovanje od strane banaka bi bile predviđene sankcije.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sergej Danilovič

    7. februar 2015 | 08:42

    Ovo je prevara dabome TREBA ORGANI REGULATORNE AGENCIJE ZA BANKARSTVO ILI ISTRAZNI ORGANI DA UDJU U BILANSE BANAKA I DA PROVJERE DA LI UOPSTE POSTOJE LINIJE REFINANSIRANJA U CHF.MISLIM DA JE TO FIKTIVNO KAKO BI SE OVAJ NAROD OPLJACKAO ZA INTERES STRANIH BANAKA.PREVARA JE OSMISLJENA U BANKAMA MAJKAMA U AUSTRIJI I SVAJCARSKOJ I KAO UVJEK NASLI SU DOMACE POMAGACE ZA DOBRE PARE DA SE PROVEDE PROJEKAT.

  • notorious

    7. februar 2015 | 08:46

    Po ko zna koji put ću da ispadnem konj! Plaćam redovno struju, telefon, vodu i sve komunalije, nisam kupio auto na crnogorske tablice, sad imam kredit u evrima i za nas nema popusta! Pa i nama je rata porasla za 5000 dinara u poslednje dve godine, a plata se smanjila!

  • Darko

    7. februar 2015 | 09:01

    Ama ljudi najveci trosak za konverziju pravi banka i ona uzima oko 2000,00 e u zavisnosti odvisine kredita.Ako NBS misli da resi ovaj problem sistemski i da nas stavi pred svrsen cin (uzmi ili ostavi), onda bi isto tako trebala bankama da naredi da nam vrati u kesu nezakonito naplacenu kamatu koju je NBS legalizovala kao kradju ban1 i ban2 preporukom.Ako NBS to ne uradi ja cu tuziti i banku i NBS zbog krsenja zakona o obligacionim odnosima.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA