RAZOČARANI VETERAN UČK: Prodajem kuću i napuštam Kosovo zauvek! (VIDEO)

Faik Zogaj, koji je sa 18 godina stupio u redove Oslobodilačke vojske Kosova, i koji već dve godine ne može da nađe posao, kaže da je primoran da ide u inostranstvo u potragu za boljim životom zbog svoje dece

Faik Zogaj je 1998. godine, kao 18-godišnjak, stupio u redove Oslobodilačke vojske Kosova, i tada nije ni zamišljao da će ga jednog dana dobrovoljno napustiti, kao što je to sad slučaj, posle 16 godina.

On je odlučio da svoju kuću i imanje od 30 ari proda po veoma maloj ceni, a novac koji bude dobio će finansirati za put u inostranstvo za sebe i svoju porodicu.

- Odlučio sam, prodaću sve. Jednospratnu kuću koja je uređena unutra. Daću je za 15 hiljada evra, samo da odem odavde - rekao je on, koji planira da sa svojom suprugom i šestoro dece krene u potragu za boljim životom.

Inače, na hiljade ljudi sa Kosova je pošlo u emigraciju preko Srbije i Mađarske, koristeći ilegalne puteve. Za Faika Zogaja, prošlost na koju se sa ponosom seća, ostaće samo na fotografijama koje ima, i koje sa nostalgijom pokazuje svojoj deci.

- Zbog svoje dece idem odavde, ni zbog čega drugog. Već dve godine tražim posao, ali nigde nisam mogao da ga nađem. Jedini način da se dobije je ako imate ujaka ili nećaka za predsednika, ili nekog drugog bliskog - rekao je on ogorčeno.

ALBANCI NASTAVLJAJU DA BEŽE SA KOSOVA: Sprečen prelazak 159 ilegalaca na granici sa Mađarskom!

Međutim, kako bi skupio pare za put u bolje, prinuđen je da proda bukvalno sve što ima - kompjuter, kuhinjski pribor i na kraju kuću, a kako kaže, najviše se brine za svoju ćerku koja je skoro postala punoletna.

- Ona me do sada nekako držala da ne odem, ali nema više izlaza osim da napustim Kosovo. Jedini razlog zbog kog bi ostao je ako bi mi predsednik opštine ponudio posao i 200 evra platu - istakao je Zogaj.

S druge strane, predsednik opštine Mileševo, Ragip Begaj, putem telefona je kazao da nije upućen u Zogajev slučaj, ali je ipak obećao da će se sastati sa njim i da će pokušati da spreči njegov odlazak.

Ipak, Begaj je istakao da ne može sa sigurnošću da mu obezbedi posao, ali će uzeti u obzir sve mogućnosti oko pomoći u poljoprivrednom sektoru, i za ovakvu situaciju krivi centralnu vladu.

- Opština ne može da reši probleme građana, koji je došao u ovakvo stanje posle rata. Kriva je Vlada Kosova, jer ima ljude koji drže po tri - četiri radna mesta i sa platama koje su 4 - 5 hiljada evra, dok drugi građani nemaju ni za hleb - rekao je on.

Predsednik sela Mlečane Ismet Kreziu, istakao je da migracija svakim danom sve više u porastu, i da je to mesto do sada napustilo ukupno osam porodica.

(Telegraf.rs / Kallxo.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Velicko

    7. februar 2015 | 22:06

    Ма шта ме брига где ће и шта ће. Пас је пуцао на Србе и Српске Светиње. Није вредно писати о њима@

  • ap0calypto

    7. februar 2015 | 22:09

    Sto ides bre? Obecana zemlja? To su vam govorili. U to si verovao, zato si klao i ubijao. Sta sad hoces da kazes? Da te ljude sto si ubio, ubio si bez razloga? Ostani dole da umres u tom gov*etu sto si napravio !

  • mici

    7. februar 2015 | 21:58

    Nadam se da ce veteran bezati preko Srbije pa da ce ga tu uhapsiti i suditi mu kao ratnom zlocincu...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA