VARUFAKIS TVRDI: Ako izbacite Grčku iz evrozone, i ove zemlje će izaći!

- Evro je slab, on je poput kule od karata, ukoliko izvučete grčku kartu, ostale će se srušiti - rekao je Varufakis prema italijanskom transkriptu intervjua koji je objavila RAI pre emitovanja. Međutim, Varufakis je dodao i koje zemlje bi sledile Grčku u napuštanju evrozone

  • 7

Ukoliko Grčka bude prisiljena da napusti evrozonu, druge države će je neminovno slediti i monetarni blok će doživeti kolaps, izjavio je danas u Rimu grčki ministar finansija Janis Varufakis, što je naišlo na oštre kritike Italije.

U intervjuu za italijansku državnu TV mrežu RAI, Varufakis je rekao da problemi grčkog duga moraju biti rešeni u sklopu odbacivanja politike štednje za celu evrozonu.

- Evro je slab, on je poput kule od karata, ukoliko izvučete grčku kartu, ostale će se srušiti - rekao je Varufakis prema italijanskom transkriptu intervjua koji je objavila RAI pre emitovanja, preneo je Rojters.

Evrozona se suočava sa rizikom fragmentacije ukoliko se ne suoči sa činjenicom da Grčka, i ne samo Grčka, nije u stanju da plati svoj dug prema sadašnjim uslovima, rekao je Varufakis.

- Upozorio bih svakog ko razmatra stratešku amputaciju Grčke iz Evrope, jer je to veoma opasno - rekao je grčki ministar finansija.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

- Ko će biti sledeći posle nas? Portugal? Šta će se dogoditi kada Italija otkrije da je nemoguće da ostane unutar ''ludačke košulje'' mera štednje? - upitao je Varufakis.

Varufakis i grčki premijer Aleksis Cipras naišli su na prijateljske reči, ali ne i na podršku za preispitivanje grčkog duga od svojih italijanskih kolega tokom posete Rimu prošle sedmice. Varufakis je, međutim, rekao da su stvari drugačije iza scene.

- Italijanski zvaničnici, ne mogu da vam kažem iz koje velike institucije, prišli su mi da mi kažu da nas podržavaju, ali da ne mogu da kažu istinu, jer Italija takođe rizikuje bankrot i strahuje od reakcije Nemačke - rekao je Varufakis.

- Budimo realni, situacija sa italijanskim dugom je neodrživa - kazao je Varufakis, što je naišlo na oštar odgovor italijanskog ministra ekonomije Pjera Karla Padoana, koji je na Tviteru napisao da je italijanski dug "solidan i održiv".

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Varufakisove primedbe "nisu na mestu", rekao je Padoan i dodao da Italija radi na evropskom rešenju za probleme Grčke za šta je neophodno "uzajamno poverenje".

Varufakis je, takođe, rekao da će njegova vlada predložiti "nju dil" za Evropu poput onog u SAD tridesetih godina prošlog veka.

To će uključiti investicije Evropske investicione banke deset puta veće nego sada, rekao je grčki ministar.

Ukoliko Evropa nastavi da sledi kontraproduktivne mere štednje jedini koji će imati koristi su "oni koji mrze evropsku demokratiju", rekao je Varufakis, navodeći kao primere partije Zlatnu zoru u Grčkoj, Nacionalni Front u Francuskoj i Stranku za nezavisnost Ujedinjenog Kraljevstva u Britaniji.

Šta mislite, da li će se evrozona raspasti ako je Grci napuste?

(Telegraf.rs/ Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA