Milioni iz Srbije na tajnim računima švajcarskih banaka!

U izveštajima koji otkrivaju razmere "skrivanja" novca i izbegavanja poreza preko Švajcarske pominje se i 38 klijenata povezanih sa Srbijom, od kojih najmanje pet ima srpski pasoš ili državljanstvo

  • 4

Na tajnim bankarskim računima u Švajcarskoj nalazio se i novac građana Srbije, navodi se u objavljenim dokumentima banke HSBC.

Prema Međunarodnom konzorcijumu istraživačkih novinara (ICIJ), u izveštajima koji otkrivaju razmere "skrivanja" novca i izbegavanja poreza preko Švajcarske spominje se i 38 klijenata povezanih sa Srbijom, od kojih najmanje pet ima srpski pasoš ili državljanstvo.

Novac iz Srbije je prolazio kroz 93 računa, od kojih je 55 otvoreno za klijente koji su povezani sa Srbijom u periodu od 1988. do 2006. godine. Podataka o samim transakcijama nema, kao ni informacija da li su one povezane sa nekim nedozvoljenim radnjama.

Kako se navodi, kroz račune koji su povezani sa Srbijom prošlo je ukupno 46 miliona dolara, a najveći ukupni iznos povezan direktno sa Srbijom kao zemljom je 11.1 miliona.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Međutim, ljudi povezani sa Srbijom bavili su se mnogo većim svotama, navodi se u dokumentima. ICIJ u svom tekstu o objavljenim dokumentima navodi i da je otkriveno da su se zaposleni banke HSBC "prilično zabrinuli" zbog pojedinih transakcija iz Srbije.

Banka kriminalcima sakrila 120 milijardi dolara. Porez utajili i poznata manekenka i šampion Formule 1!

Kako piše u tajnoj prepisci, banka je bila uznemirena zbog transakcije od 20 miliona evra jednog srpskog biznismena, a zaposleni su ga tada zamolili da se ponaša manje upadljivo.

- Banka mu je objasnila da se dosad nije mešala u njegove transakcije, ali da bi "više cenila" kada bi se aktivnosti tog tipa smanjile. On je odgovorio da razume našu zabrinutost i poručio da će koristiti manje iznose - piše u dokumentu, a prenosi B92.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Srbija je po broju klijenata na 106. mestu liste, na kojoj su državljani 200 zemalja, sa 38 klijenata koji su skrivali novac na računima HSBC u Švajcarskoj, dok je sa ukupno 46,6 miliona dolara 121. na listi po ukupnoj sumi.

Hrvatska je po broju klijenata 107. na listi, Makedonija 157, Bosna i Hercegovina 164, Albanija 194, Crna Gora 132. a Slovenija 146.

ICIJ je objavio seriju dokumenata koji pokazuju kako su svetski bogataši, političari, poznate ličnosti, ali i kriminalci, trgovci oružjem i dijamantima "provlačili" i krili novac u švajcarskom delu britanske banke HSBC.

(Telegraf.rs / Izvor: B92)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Novosadjanka

    9. februar 2015 | 15:31

    Evo gde su nasa radna mesta, putevi, bolnice, zabavista, skole.Gde je buducnost Srbije.Lopovi bivsi, sadasnji a buduci, sta cemo narode?

  • &

    9. februar 2015 | 15:20

    I sta vas tu cudi?Pa ovo je teska lopovska drzava.

  • geri

    9. februar 2015 | 16:36

    Nepoznata imena kontraverznih biznismena.,,.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA