A ŠTA VI MISLITE: Da li su ovo najveći heroji u srpskoj istoriji? (FOTO)

U bogatoj srpskoj istoriji teško je izdvojiti koje istorijske ličnosti su svojim zaslugama zaslužili status heroja. Istoričari su složni po pitanju pojma heroja, ali im se razlikuju ličnosti koje mogu poneti ovu titulu

  • 44

Moderna srpska istorija je bila jako turbulentna. Srpska borba traje od 19. veka kada su Srbi vodili oslobodilačke ustanke protiv Turaka, a 20. vek je posebno specifičan jer se za samo 100 godina vodilo 6 ratova. Prvo su stranice naše istorije bile ispisane Balkanskim ratovima, pa dva svetska rata sa velikim brojem žrtava, potom rat devedesetih godina koji je buktao u Bosni, Hrvatskoj i na kraju bombardovanje 1999. godine.

Istoričari različito gledaju na heroje prilikom njihovog imenovanja, ali su složni u tome, da je iz njihove perspektive pojam heroja vrlo diskutabilan.

Istoričar Branka Prpa kao heroje moderne srpske istorije izdvaja Stojana Novakovića, Jovana Skerlića, Dositeja Obradovića, Miloša Obrenovića, Jovana Cvijića, ali kaže da bi ovom spisku mogla da doda i Koču Popovića, Danila Kiša, ali i da on nije konačan.

Prema njenom mišljenju, Stojan Novaković se našao na ovoj listi jer je bio izuzetan naučnik i državnik i posebno zato što je činio izrazito važne poslove za državu. Uz to, potpisnik je Londonskog ugovora.

Jovan Skerlić se našao na njenoj listi jer je na idejnom planu početkom 20. veka postavio temelje za južnoslovensku integraciju. Svojim radom u "Srpskom književnom glasniku" oblikovao je kulturni i politički ideju modernosti društva.

Dositej Obradović, smatra Branka Prpa, je svojim reformatorskim radom ostavio veliki trag u srpskoj književnosti i tradiciji.

Foto: Wikipedia Foto: Wikipedia

- Dositeja Obradovića ne treba posebno komentarisati, jer je njegov doprinos srpskoj kulturi ogroman - kaže naša sagovornica.

Miloš Obrenović je svoj položaj na listi najvećih heroja moderne srpske istorije zaslužio činjenicom da je utemeljio srpsku državu, smatra Branka Prpa.

Ona i Jovana Cvijića svrstava u heroja jer je on, kako ona kaže, utemeljio naučnu oblast u Srbiji.

Istoričar Čedomir Antić smatra da su najveći heroji moderne srpske istorije Karađorđe Petrović, Ilija Grašanin, Vuk Karadžić, Živojin Mišić i Slobodan Jovanović.

Karađorđe je, prema mišljenju Čedomira Antića, utemeljivač moderne države.

Foto: narodnopozoriste.rs Foto: narodnopozoriste.rs

Čedomir Antić je kao jednog 0d najvećih heroja srpske istorije izdvojio Iliju Garašanina jer je on najtemeljniji državnik u modernoj srpskoj istoriji.

- Ilija Garašanin je primer kako jedan državnik treba da izgleda, najkompletnija ličnost novije istorije - kaže Antić za naš portal.

Vuk Karadžić je jedan od heroja jer je utemeljio modernu srpsku kulturu i učinio Srbiju velikom.

Antić za heroja nacionalne istorije smatra i Živojina Mišića, za koga kaže da je najveći srpski pisac.

- Garašanin je pored toga što je najveći srpski vojskovođa poznat i kao veliki pisac - smatra Antić.

Foto: Wikipedia/Pavel Đurković Foto: Wikipedia/Pavel Đurković

Spisku velikih heroja, Antić pridružuje i Slobodana Jovanovića za koga smatra da je najveći naučnik u moderno vreme i tragična ličnost novog doba.

Viđenje istoričara Srđana Miloševića, kada su u pitanju heroji se razlikuje od mišljenja Branke Prpe i Čedomira Antića.

- Kao istoričar ne verujem u priču o snažnoj ličnosti kao nekom pokretaču istorije, ali sve to zahteva opširnije obrazloženje - kaže Milošević.

On smatra da u istorijskom smislu ne postoje heroji na način na koji su uvreženi u kulturi sećanja.

- Kao istoričar znam da u istorijskom smislu ne postoje heroji na način na koji oni postoje u kulturi sećanja. Takođe ne mislim da je uloga ličnosti u istoriji takva da može zaista bitno da utiče na tok istorije ili da pojedinac može da nečim "zaduži narod". Ipak, neki pojedinci, nekada i mnogo njih, po svom delovanju ili gestu se izdvoje i zasluže trajno poštovanje zajednice - smatra Srđan Milošević.

Foto: Istorijska fotografija Foto: Istorijska fotografija

Za njega su heroji obični ljudi, koji su odlučno rešili da se suporotstave tiraniji, nepravdi i zločinu i izdvaja Srđana Aleksića, koji je stradao braneći druga.

Kada je reč o ličnostima koje kultura sećanja treba da prepozna kao heroje, onda su, po mom sudu, to oni pojedinci, često iz reda "običnih ljudi", kojima su neke univerzalne vrednosti iznad ličnog blagostanja pa čak i sopstvenog života. Heroji su svi oni koji su, prepoznajući nepravdu, tiraniju, zločin, rešili da se tome odlučno suprotstave u ime nekog društvenog dobra. Nekada je, iako u suštini lična karakteristika - herojstvo masovno, kao u slučaju Narodnooslobodilačkog pokreta u II svetskom ratu, a nekada je usamljeno, individualizovano, kao kada je reč o Srđanu Aleksiću, da pomenem samo to jedno ime iz najnovije istorije - završava Milošević.

Ko su, po vašem mišljenju, najveći srpski heroji?

(J. T.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • obican covek

    15. februar 2015 | 22:36

    Najveći heroj je srpski seljak koji je u svim ratovima podneo najveću žrtvu i uvek izvlačio deblji kraj.

  • sr

    15. februar 2015 | 21:47

    Najveci heroj u nasoj srpskoj istoriji je SRPSKI SELJAK u Crnoj Gori i u Srbiji i u Bosni i Hercegovii..svaki rat je on dobio i sve razruseno je obnovio i ledja pred nikim polozio nije...i nista na ovi svijet nije kao st5o je SRPSKI SELJAK..dobar domacin...dobar vojnik..sta vise..i nema nijednog spomenika...nijednog ni u Crnoj Gori ni u Srbiji ni u Bosni i Hercegovini..

  • љути четник

    15. februar 2015 | 23:06

    VOJISLAV ŠEŠELJ

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA