Inspekcija u preduzeću u kojem su radili Srbi izgoreli u Sibiru

Sedište preduzeća "Beo metalštroj d.o.o. Beograd" u kom su bili zaposleni nastradali radnici je u Zlatiborskoj ulici, broj 5, u Zemunu. Firma se 2014. obratila Ministarstvu za rad s obaveštenjem da treba da uputi 20 zaposlenih na rad u Rusku Federaciju

  • 2

Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja saopštilo je da su radnici nastradali na gradilištu u Sibiru, u Purovskom reonu Jamalo-Neneckog autonomnog okruga, bili zaposleni u preduzeću "Beo metalštroj d.o.o. Beograd" i da je u toku nadzor inspekcije rada u tom preduzeću.

Sedište ovog preduzeća je, kako se navodi u saopštenju, u Zlatiborskoj ulici, broj 5, u Zemunu.

JEZIVI DETALJI NESREĆE U SIBIRU: Probudio nas je miris dima, kolega je izgubio sina i brata!

"Beo metalštroj d.o.o. Beograd" se, kako je navedeno, u 2014. godini Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja obratilo jednim obaveštenjem da treba da uputi 20 zaposlenih na rad u Rusku Federaciju.

Foto-Ilustracija: Foter/Flickr/Alain Bachellier Foto-Ilustracija: Foter/Flickr/Alain Bachellier

- Pošto je uvidom u dostavljenu dokumentaciju utvrđeno da poslodavac nije ispunio uslove predviđene zakonom, on je obavešten da pre upućivanja zaposlenih na privremeni rad koriguje dokumentaciju i da je dostavi ovom ministarstvu - istaknuto je u saopštenju.

DEDA I OTAC NASTRADALIH U SIBIRU: Izgubio sam i sina i unuka, nema ih više!

Poslodavac, kako se navodi, nije dostavio korigovanu dokumentaciju u skladu sa primedbama, a Ministarstvo za rad nema saznanja da je poslodavac uputio zaposlene na osnovu priloženih obaveštenja.

Sektor za rad Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, kako je objašnjeno, pre upućivanja zaposlenog u inostranstvo proverava prijavu sa obaveznom dokumentacijom.

Foto: mchs.gov.ru/ Foto: mchs.gov.ru/

- Sektor za rad nema ovlašćenja da izdaje saglasnost kao neophodni uslov za upućivanje, već samo može da konstatuje ispunjenost zakonskih uslova ili da obavesti stranku o potrebi korigovanja dokumentacije - navedeno je.

Za vreme boravka i rada u inostranstvu zaštitu upućenih radnika obezbeđuje diplomatsko, odnosno konzularno predstavništvo RS, navodi se u saopštenju.

SESTRA SRBINA IZGORELOG U SIBIRU: Umesto da u utorak slavi rođendan, dočekujemo ga u kovčegu!

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • зоран

    10. februar 2015 | 10:03

    Зашто те контроле није било пре те несреће? Зашто увек прво мора да се деси нека катастрофа па да се институције пробуде?

  • Matori drkosk

    10. februar 2015 | 09:16

    I...?? Inspekcija postoji samo formalnosti radi, nisu u stanju tu, pod nosom u Srbiji, da ustanove sta se sve radi, koliko su radnici postali kmetovi, obespravljeni, ugnjetavani, rade po 14-15 sati za minimalne plate, bez ikakvih mera zastite, sad neko ocekuje da ce nesto van zakona naci??? Ima li toliko naivnih, zar je ovakvo preduzece osnovao obican covek iz Srbije??? Da nije zalosno, bilo bi smesno!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA