PUTIN GRADI VOJNU BAZU U EVROPI: Odavde će ruska vojska ući u EU (VIDEO)

Predsednik Kipra Nikos Anastastijades izjavio je da je njegova država spremna da "ugosti" ruske vojne baze na svojoj teritoriji. Ova izjava predsednika Kipra došla je nakon što je Rusija nedavno izrazila želju da sagradi vojne baze u toj zemlji

  • 24

Rusija je dobila ponudu od Kipra da izgradi avio i mornaričke baze na teritoriji te zemlje. S obzirom na to da je jedna od 28 država članica EU, ovaj potez Kiprana izazvao je popriličnu zabrinutost evropskih saveznika.

Predsednik Nikos Anastastijades izjavio je da je njegova država spremna da "ugosti" ruske vojne baze na svojoj teritoriji.

- Postoji stari dogovor između naše dve zemlje, koji ćemo obnoviti i obogatiti još nekom klauzulom. Istovremeno, Rusiji ćemo ponuditi određenu saradnju koju imamo i sa nekim drugim zemljama, poput Nemačke i Francuske - izjavio je Anastasijades, i dodao da "Kipar i Rusija imaju tradicionalno dobre odnose, i da se to ni pod kakvim okolnostima neće menjati".

Ova izjava predsednika Kipra došla je nakon što je Rusija nedavno izrazila želju da sagradi vojne baze u toj zemlji.

Ono što je zanimljivo je činjenica da je Kipar jedna od 28 članica EU koje su Rusiji uvele sankcije zbog sukoba u Ukrajini.

Ipak, Kipar je, poput Grčke, uneo dozu nemira u Evropsku uniju nakon što je izrazio protivljenje uvođenju dodatnih sankcija Rusiji, uz konstataciju da "veliki broj članica prećutno deli njihovo mišljenje".

Foto: Wikipedia/ EUCyprus Foto: Wikipedia/ EUCyprus

- Želimo da izbegnemo dalje pogoršanje odnosa između Rusije i Evropske unije - izjavio je predsednik Anastasijades nakon što je odbio da učestvuje u proširivanju sankcija Rusiji.

Izvori iz EU navode da su mišljenja oko Rusije duboko podeljena, i dok jedni  poteze Kipra smatraju "crvenom uzbunom", drugi prećutno odobravaju ovakvu politiku.

Pretpostavlja se da će Rusija koristiti vojnu avio bazu "Andres Papandreu", kao i internacionalni aerodrom Pafos na jugozapadu Kipra, što je svega 50 kilometara udaljeno od britanske baze "Akrotiri". Uz to, ruskoj mornarici biće dozvoljeno da trajno koristi luku Limasol.

Luka Limasol graniči se sa britanskom vojnom bazom, koja predstavlja značajnu stratešku tačku delovanja NATO-a, i središte elektronskog nadzora vojnih aktivnosti alijanse.

"Raša tudej" navodi da ovaj dogovor i nije toliko iznenađujuć, s obzirom na "blisku ekonomsku saradnju dve države u proteklih 20 godina".

Tu se pre svega misli na podatak da su "ruski državljani u protekle dve decenije prebacili više od 30 milijardi dolara u kiparske banke", prenela je "Raša tudej".

Nakon krize u koju je upao bankarski sistem Kipra 2013. godine, utvrđeno je da je skoro trećina ukupnog kapitala upravo ruskog porekla. Da ne spominjemo veliki broj kompanija iz Rusije čije je sedište registrovano na Kipru.

- Rusko prisustvo na Kipru je možda i najbitniji faktor napretka naše ekonomije. To se oseća na svakom koraku, od turizma do tržišta nekretnina - izjavio je Majkl Florentidis, glavni ekonomisa u "XM", jednoj od najuspešnijih kompanija u Limasolu, koja se bavi pružanjem finansijskih usluga.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vladi,mir

    10. februar 2015 | 13:52

    Desilo se sta nekad ni u ludilu nebih predvidio;moje postovanje i podrska su se okrenuli Putinu.Dosta mi je tog lazljivog zapada sto je kreirao ratove na Balkanu,pa posle sudi nase generale,kao sto su pravednici,sprovedu puc protiv demokratski izabrane vlasti u Ukrajini,pa uvode sankcije Rusiji sto brine o svojima.Oduzimaju djecu majkama koje nisu socialno pravilno uklopljene,a gay parovi mogu posvajati..Bankari sto sve nas pljackaju,politicari koji lazu bez stida...Eto,zelim Putinu svako dobro!

  • Srbin

    10. februar 2015 | 12:24

    Neka izgrade bazu kod nas!

  • bla

    10. februar 2015 | 12:12

    a to sto amerika ima po 3-4 baze na svakom kontinentu to nije strasno....sad je strasno sto rusi omaju bazu na kipru....samo vi objasnjavajte celokupnu situaciju mada je svima jasno....ali malo ste se zjbj..NECE AMERIKA VLADATI SVETOM.....NI HITLERU A NI OSTALIM ZLOTVORIMA TO NIJE POSLO ZA RUKUOM PA NECE NI NjIMA.....

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA