EPIDEMIJA GLODARSKE KUGE NA KOSOVU: Više od 200 ljudi zaraženo tularemijom!

U saopštenju kosovskog Instituta za javno zdravlje navodi se da je od 1. januara 2014. do 10. februara ove godine prijavljeno ukupno 206 slučajeva tularemije, kao i da je trend porasta oboljenja primećen u januaru 2015

  • 17

Odbor za prevenciju i suzbijanje infektivnih bolesti u Ministarstvu zdravlja Kosova proglasio je epidemiju tularemije na Kosovu i aktivirao sve terenski timovi u sprečavanju pojave novih slučajeva bolesti.

Kako prenose prištinski mediji, proglašenje epidemije je objavljeno u saopštenju kosovskog Instituta za javno zdravlje, u kome se navodi da je od 1. januara 2014. do 10. februara ove godine prijavljeno ukupno 206 slučajeva tularemije, kao i da je trend porasta oboljenja primećen u januaru 2015.

Do sada nije prijavljen nijedan smrti slučaj od tularemije, navedeno je u saopštenju kosovskog Institura za javno zdravlje.

Bolest je zabeležena uglavnom u centralnom i istočnom delu Kosova. Tularemija je registrovana u 19 opština, sa 88 žarišta. Veći broj obollih je u Vučitrnu, Obiliću i Srbici, dok je manja učestalost zabeležena u Prizrenu i Suvoj Reci.

Foto: Profimedia/imageBROKER Foto: Profimedia/imageBROKER

Tularemija je uobičajena infekcija među divljim glodarima, a prelazi na ljude putem kontakta sa tkivom zaraženih životinja ili putem ujeda, a leti i ujedima komaraca.

Iz podataka dobijenih tokom aktivnog istraživanja terena, u regionima sa povećanim brojem oboljenja od tularemije primećen je veći broj glodara.

Bolest se prenosti i korišćenjem vode iz bunara, nedekvatnim čuvanjem hrane i kontaktom sa zaraženim predmetima.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nemanja Ue

    11. februar 2015 | 07:16

    Kako cinis u zivotu,tako ti se i vraca!

  • Анти Антифа

    11. februar 2015 | 08:18

    Пацове друга болест и не може да задеси

  • Dragan

    11. februar 2015 | 11:09

    Ima boga dobro je otac Tadej rekao bjezace oni sa kosova mala ce im biti i Albanija,samo polako

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA