BOGATI I SLAVNI U PANICI: Pogledajte ko je sve skrivao milione u HSBC banci!

Na listi je oko 106.000 imena, a njihova zanimanja su različita - od fudbalera do trgovaca oružja

  • 1

Dokumenti koji su "procureli" u utorak ujutro dokazuju da je švajcarski ogranak britanske banke HSBC bio "drugi dom" za mnoge poznate glumce, modele, pevače, tajkune, diktatore i raznorazne kriminalce.

Svi oni su pokušali da izbegnu plaćanje poreza i da sakriju deo svog bogatstva, a kako istraga pokazuje, HSBC im je sve do juče bio idealno utočište.

Na listi je oko 106.000 imena, a njihova zanimanja su različita - od fudbalera do trgovaca oružja. Reč je o podacima koji obuhvataju period od 2005. do 2007. godine, kao i o više od 30 hiljada računa koje je posedovalo 100 hiljada fizičkih i pravnih osoba iz preko 200 zemalja. Pretvoreno u novčanu vrednost, govori se o 120 milijardi dolara.

Neka od poznatih imena su i australijski supermodel El Makferson, američka pevačica Tina Tarner, engleski muzičar Fil Kolins, britanski tajkun Ričard Karing, bahreinski princ Salman bin Hamad Al Kalifa, vozač formula Fernando Alonso, zvezda Dejvid Bouvi i mnogi drugi.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

Skandal je izbio nakon što su novinari Gardijana, Le Mondea, BBC-a i Međunarodnog konzorcijum istraživačkih novinara, došli u posed dokumenata koji su procureli u javnost, a koji otkrivaju kako je HSBC-a omogućavala klijentima podizanje velikih količina novca u stranim valutama koje se retko koriste u Švajcarskoj.

ON JE OTKRIO MALVERZACIJE ŠVAJCARSKIH LOPOVA: Krao podatke o klijentima, pa raskrinkao banku (FOTO)

Veruje se kako je banka bogatim klijentima savetovala kako da izbegne poreze i da zataji milione dolara. Prema pisanju stranih medija, HSBC je izdavao novčanice kojima je nemoguće ući u trag. Uz to, HSBC je osumnjičen i da je klijentima pomagao da prikrije "crne račune" od evropskih poreznih vlasti.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

HSBC svoju odbranu temelji na činjenici kako su sigurnosne i informativne mere značajno napredovale u odnosu na 2007. godinu, kao i da su preduzete sve mere potrebne da se pročiste klijenti koji "ne zadovoljavaju nove standarde", čime je navodno smanjen broj klijenata za čak 70 odsto.

(Telegraf.rs/ Izvor:jutarnji.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA