PUTIN: Rusija će pomoći Egiptu da napravi nuklearku! (FOTO) (VIDEO)

Tema razgovora i pregovora ruskog i egipatskog predsednika bila je nova nuklearna industrija u Egiptu

  • 4

Rusija će graditi prvu nuklearnu elektranu u Egiptu, dogovoreno je prilikom susreta u Kairu predsednika dve zemlje, Vladimira Putina i Abdel-Fatah el-Sisija.

Sklopljen je novi sporazum kojim će Rusija Egiptu pomoći u izgradnji njihove prve nuklearne elektrane, objavljeno je nakon sastanka ruskog i egipatskog predsednika.

Nova nuklearna elektrana će se graditi u gradu El Dabaa na obali Sredozemlja. Reaktor za istraživanja se tamo nalazi već nekoliko godina. Planovi o širenju elektrane postoje već decenijama, ali su više puta prekidani.

Putin je istakao kako još nisu utvrđeni konačni detalji novog sporazuma.

- Ako se donese odluka, to ne znači samo izgradnju nuklearne elektrane, već i stvaranje potpuno nove nuklearne industrije u Egiptu - rekao je ruski predsednik.

Foto:AP/Tanjug Foto:AP/Tanjug

- Reč je o izgradnji nuklearne elektrane ruske tehnologije, s četiri bloka snage po 1200 megavata - rekao je Sergej Kirijenko, glavni direktor Rosatoma, ruske državne agencije za atomsku energiju, kako prenosi Ria Novosti.

Osim sporazuma o izgradnji nuklearne elektrane, egipatski predsednik je izjavio kako je postignut sporazum koji uključuje prirodni gas.

- Dogovorili smo jačanje saradnje u područjima energetike, uključujući mirovno korišćenje nuklearne energije, s obzirom na to da Rusija ima veliko iskustvo u tom području, koje je bilo prioritet za Egipat u njegovim ambicijama za razvoj i jačanje proizvodnje električne energije - dodao je on o ugovoru Moskve i Kaira.

U medijima se ne navodi eventualna vrednost izgradnje prve nuklearne elektrane u Egiptu.

Pogledajte video:

Youtube/RT

(Telegraf.rs/ Izvor:rt.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dado

    11. februar 2015 | 20:44

    Sankcije, kako smesno.On napravi nekoliko poslova, Turska.Grcka, Egipat, Mongolija i ponisti sve sankcije.Bravo Putine ne moze ti niko nista.

  • CuDna SuMa counter strike

    11. februar 2015 | 20:15

    Neki ljudi gledaju kao da je SVE u veri i da treba mrzeti narod zbog toga..Egipat ima mnogo jaku vojsku ali sada samo sto nepočne rat on pomaže Egiptu da naprave nuklearku..x-) putin car planete zivela braća ZAUVEK !!!

  • Dusan Petrov

    11. februar 2015 | 23:09

    Humanost pre svega. Svet se mora pomagati i razvijati a ne ucenjivati kao što to radi USA. Rusija dobija sve više prijatelja a USA sve manje.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA