NEMCI: Grci, ne pomaže vam ni otpis duga!

- Grčkoj će i dalje biti potrebna pomoć, ali pomoć jedino može da bude data ako se sklopljeni ugovori poštuju - izjavio je Jens Vajdman, guverner Centralne banke Nemačke na jednom bankarskom kongresu u Londonu

  • 4

Novi otpis duga neće pomoći Grčkoj da izađe iz aktuelne krize, izjavio je guverner Centralne banke Nemačke (Bundesbanke) Jens Vajdman.

- Budući da je dospeće grčkog duga na naplatu dugoročno, a prosečna kamatna stopa vrlo niska, dodatni otpis duga neće značajnije izmeniti situaciju u pogledu likvidnosti Grčke - rekao je Vajdman na jednom bankarskom kongresu u Londonu, prenosi Frans pres.

- Osim toga, dodatno labavljenje dogovorenih uslova bi bilo kontraproduktivno po nastojanja grčke vlade da povrati poverenje investitora u održivost grčkog duga, i takođe bi donelo trošak poreskim obveznicima u drugim članicama evrozone - upozorio je nemački guverner.

Vajdman je istakao da je u interesu Grčke da uradi ono što je potrebno kako bi se izborila sa aktuelnim strukturnim i fiskalnim problemima.

Foto: bundesbank.de Foto: bundesbank.de

- Grčkoj će i dalje biti potrebna pomoć, ali pomoć jedino može da bude data ako se sklopljeni ugovori poštuju - zaključio je Vajdman.

On se, takođe, osvrnuo na nedavnu odluku Evropske centralne banke (ECB) o otkupu obveznica oslabljenih članica evrozone u ukupnoj vrednosti od 1.000 milijardi evra, radi podsticanja inflacije u evozoni i pokretanja privrednog rasta.

- Prema mom mišljenju, nije bilo hitne potrebe za ovom merom. Ono što trenutno vidimo je dezinflatorni proces, a ne deflatorna spirala smanjenja cena i plata - poručio je Vajdman i dodao da je nizak nivo inflacije pre svega posledica pada cena energenata, što, smatra on, više deluje kao ekonomski stimulans za evozonu a ne nagoveštaj neposredne deflacije.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Pera Kojot # 1

    13. februar 2015 | 06:26

    Nameracili se nemci na grke! To se moglo naslutiti, sad cemo da vidimo ko je rogatiji!

  • Peca

    13. februar 2015 | 07:34

    ,,Dužan kao Grčka'' izreka još od pamtiveka.

  • Annuit coeptis

    13. februar 2015 | 13:46

    Nije dzabe to EU, nema nazad, kao heroin, navuces se i onda kraj. Nema napolje, klasicna sekta je ova eu. Dokle god ne izvuku sve iz grka nece ih pustiti.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA