PUTIN I OBAMA ČESTITALI SRBIJI DAN DRŽAVNOSTI: Evo ko im se još pridružio (FOTO)

Brojni svetski lideri su čestitali Srbiji i predsedniku Tomislavu Nikoliću Dan državnosti. Nizom manifestacija danas je obeležen 15. februar, u spomen na dan kada je u Orašcu 1804. podignut Prvi srpski ustanak i dan kada je u Kragujevcu 1835. donet Sretenjski ustav

  • 11

Dan državnosti Srbije - 15. februar, predsedniku Republike Tomislavu Nikoliću i građanima Srbije čestitali su brojni svetski lideri, među kojima i američki i ruski predsednik Barak Obama i Vladimir Putin, kao i kineski predsednik Si Ðinping, saopštila je danas pres služba predsednika Srbije.

Čestitke povodm Dana državnosti uputili su i kraljica Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Severne Irske - Elizabeta II, predsednik Hrvatske Ivo Josipović i portugalski predsednik Anibal Kavako Silva.

Dan državnosti čestitali su predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev, predsednik Republike Irske Majkl Higins, predsednik Indije Pranab Mukherdži i predsednik Državnog saveta i Saveta ministara Kube Raul Kastro, navodi se u saopštenju.

Nikoliću i građanima Srbije čestitke su uputili i predsednik Južne Koreja Park Geun-hje, predsednik Mongolije Tsakhiagin Elbegdorj, predsednik Alžira Abdelaziz Buteflika i predsednik Nemačke Joahim Gauk.

Praznik su čestitali i predsednik Meksika Enrike Penja Nijeto, predsednik Singapura Toni Tan Keng Jam, predsednik Indonezije Joko Vidodo kao i predsednik Belorusija Aleksandar Lukašenko.

Foto: Tanjug/Oksana Toskić Foto: Tanjug/Oksana Toskić

Čestitke povodom Dana državnosti uputili su i predsednik Češke Miloš Zeman, predsednik Mađarske Janoš Ader, predsednik Palestine Mahmut Abas kao i predsednik Slovenije Borut Pahor, navodi se u saopštenju.

Predsednik Finske Sauli Njinisto, predsednik Republike San Marino Ðan Franko Terenci i Guerino Zanoti, kapetani regenti takođe predsedniku Srbije i građanima čestitali Dan državnosti.

Dan državnosti čestitali su i predsednik Turkmenistana Gurbanguli Berdimuhamedov, sultan Oman Kabus bin Said, predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan i predsednik Belorusija Aleksandar Lukašenko, navodi se u saopštenju.

ISPALJIVANJE PLOTUNA IZ ARTILJERIJSKIH ORUDJA

Da podsetimo, Srbija danas nizom manifestacija obeležava Dan državnosti, u spomen na dan kada je u Orašcu 1804. podignut Prvi srpski ustanak, i dan kada je u Kragujevcu 1835. donet Sretenjski ustav.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić položio je venac na Spomenik neznanom junaku na Avali, predsednica parlamenta Maja Gojković na sarkofag voždu Karađorđu na Oplencu dok je premijer Aleksandar Vučih odao počast tvorcu Sretenjskog ustava - Dimitriju Davidović. Nikolić je povodom Dana državnosti otkrio spomen-obeležje "Oko sokolovo - na braniku otadžbine 1914-2014", koje je posvećeno srpskom ratniku - izviđaču Dragutinu Matiću a potom je uručio odlikovanja istaknutim domaćim i stranim ličnostima i predstavnicima institucija.

Foto: Tanjug/Oksana Toskić Foto: Tanjug/Oksana Toskić

U spomen knjigu na spomeniku Neznanom junaku na Avali Nikolić je upisao: "Kada bi svako od nas, i svoju i tuđu decu vaspitavao u skladu sa vašim amanetom, otvorili bismo Srbiju na ponos svojih predaka. Naprednu Srbiju čiji bi se svaki građanin gradio i branio".

Na ceremoniji uručivanja odličja Nikolić je rekao da samo smeli ljudi vode čovečanstvu napretku, kao i da se na uspeh neretko gleda očima zavisti, osporavanja, željom da se sve izuzetnosti priklone prosečnosti.

ISPALJIVANJE PLOTUNA IZ ARTILJERIJSKIH ORUDJA

Prema njegovim rečima, iza svakog uspeha postoji ogroman rad, a kako je kazao, Dan državnosti je prilika da, nagrađujući odvažne i uspešne, podstakne vest i poruku svima da će uspeh biti primećen i vrednovan.

- Neću da štedim ni na pohvali, ni na odličjima koji ne štede na sebi. Radujem se da ih, iz godine u godinu bude sve više, jer broj priznanja je poruka da smo kao društvo u zajednici naroda sve uspešniji - naglasio je Nikolić.

TOMISLAV NIKOLIC

On se osvrnuo i na kritike, rekavši da se "svake godine jave nedostojni tobož kritikujući ga, izražavajući sumnju da li su odlikovani dostojni".

- Sve dok zavisi od mene ukažite na onog odlikovanog koji nije zaslužio da ga Srbija makar na ovaj način nagradi. U nadi da će me razumeti čestitam laureatima na odličjima, a građanima Srbije Sretenje i Dan državnosti - dodao je Nikolić.

Aleksandar Vučić je, rano jutros na Zemunskom keju položio venac na spomenik Dimitriju Davidoviću, tvorcu Sretenjskog ustava i poručio da je uveren da je Srbija na veoma dobrom putu. Premijer je u obraćanju novinarima nakon ceremonije rekao da iz mnogih Sretenja možemo mnogo toga da naučimo.

- Uveren sam da na dane kada smo uspostavljali temelje svoje državnosti ali i svoje modernosti, danas mogu da kažem da ne postoji veća i važnija vrednost i veća radost od borbe za modernu i uspešnu Srbiju - rekao je on.

Foto: Tanjug/Oksana Toskić Foto: Tanjug/Oksana Toskić

Kako je dodao ponosan je i na činjenicu što možemo bar malo da učinimo za svoju zemlju, da ona bude još bolja, a da istovremeno pokažemo da smo naučili nešto od naših predaka kakav je bio i Davdović i Vožd Karađorđe i kakvi su bili i mnogi drugi koji su došli posle njih.

- Uveren sam da se Srbija nalazi na takvom veoma dobrom putu i potpuno siguran da oni koji dolaze i koji će doći posle nas u budućnosti neće se stideti naših dela - naglasio je Vučić.

Gojković, je nakon ceremonija polaganja lovorovog venca čestitala građanima Dan državnosti naglasivši značaj posvećenog rada na izgradnji moderne i evropske Srbije.

Ona je podsetila da 15. februar - Dan državnost jedan od najvećih praznika i datuma u Srbiji i "dan kada je Srbija dobila prvi evropski i moderan ustav".

Foto: Tanjug/Oksana Toskić Foto: Tanjug/Oksana Toskić

Predsednica parlamenta je naglasila i da je taj ustav "ugradio vrednosti koje današnja moderna Srbija nastoji da primenjuje u svakodevnom zivotu".

- Najvažnije je da svako od nas koji je izabran od građana i predstavlja Srbiju posvećeno radi na izgradnji moderne i evropske države i nove pozitivne slike Srbije u regionu, Evropi i svetu - istakla je Gojković.

Foto: Tanjug/Dragan Stanković Foto: Tanjug/Dragan Stanković

Povodom Dana državnosti Srbije u Kragujevcu je održana Svečana akademije u staroj Skupštini gde je 1835. godine donet prvi ustav moderne srpske države.

Svečanoj akademiji "I ustav i teatar", prisustvovao je ministar pravde Nikola Selaković proučivši da je "Sretenje dan kada se sećamo započete borbe za dve vrednosti, a to su sloboda i pravo", rekao je Selaković i dodao da je sloboda stvar bez cene i iznad svake vrednosti, a pravo - pošteno živeti, drugoga ne vređati i svako svoje dati.

Foto: Tanjug/Dragan Stanković Foto: Tanjug/Dragan Stanković

Dan državnosti obeležen je i u Kosovskom Mitrovici gde su svečanoj akdemiji prisustvovali direktor vladine Kancelarije za KIM Marko Ðurić i ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna Aleksandar Vulin.

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marko Ðurić izjavio je danas da je početak formiranja Zajednice srpskih opština (ZSO) neophodan uslov za napredak u dijalogu sa Prištinom i podsetio da su se na to obavezali i čelnici kosovske vlade.

Naglasivši da je pitanje formiranja ZSO "za nas najvažnija tema" što je, kako je dodao, jasno rečeno i visokoj predstavnici EU Federiki Mogerini, Ðurić je istakao da za "nekakav dalji napredak" u tim pregovorima "moramo imati početak formiranja" ZSO.

Foto: Tanjug/Oksana Toskić Foto: Tanjug/Oksana Toskić

(Telegraf.rs/ Tanjug)

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ВВП

    15. februar 2015 | 17:17

    Довољан је Путин....да си ти нама Путине још 100год жив и здрав...

  • 007

    15. februar 2015 | 17:13

    Dzaba dok ne cesti Kim Dzong Un.

  • --.major. MILAN TEPIC RS.K.

    15. februar 2015 | 19:18

    Cestitka je uvjek dobro dosla ako je od pravog prijatelja.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA