ČOVEČANSTVU JE ODZVONILO: Ovih 12 stvari će nas uništiti!

Naučnici su sastavili nekoliko mogućih pretpostavki s kojima bi ljudska rasa mogla da se suoči. Nekoliko scenarija bi bila van naše kontrole, ali većina ostalih su posledica ljudskog delovanja i napretka

  • 9

Filmadžije, autori i mediji su izneli razne spekulacije o tome kako će se život na Zemlji završiti. Sada su naučnici došli do prvih ozbiljnih procena, predstavljajući 12 mogućih uzroka apokalipse.

U novom istraživanju sprovedenom na Univerzitetu Oksford, grupa naučnika sa Instituta za budućnost čovečanstva i fondacije "Global Čelendžes" uradili su prvi temeljni i naučno utemeljeni popis rizika sa kojima se suočava ljudska rasa.

Nekoliko scenarija bi bila van naše kontrole, poput udara asteroida ili erupcije super-vulkana, ali većina ostalih su posledica ljudskog delovanja i napretka. Taj napredak u nekim slučajevima, posebno kada je reč o tehnologiji, može da donese dobrobit čovečanstvu, ali takođe može dovesti i do njegove propasti.

Ideja za ovu studiju nije nova. Međutim, mogućnost kraja sveta izaziva blago interesovanje političara i akademaca što otežava diskusiju o ovoj temi.

Na listi najgorih mogućih scenarija, rizici su rangirani od najmanjih do onih sa najvećim izgledima da se dese.

UDAR ASTEROIDA

Foto: Profimedia/Sciencephoto RM Foto: Profimedia/Sciencephoto RM

Možda zvuči kao scenarijo iz filma naučne fantastike, ali udar velikog asteroida zaista bi mogao da dovede do smaka sveta. Veliki objekti prečnika pet ili više kilometara u proseku udaraju u Zemlju svakih 20 miliona godina, pri čemu se oslobađa energija 100.000 puta veća od najsnažnije bombe koja je ikada eksplodirala.

U slučaju da asteroid padne na našu planetu, sa lica Zemlje bi zbrisao teritoriju veličine Holandije i sve bi zamrlo zahvaljujući oblaku prašine koji bi ispunio atmosferu. Došlo bi se nesagledivih promena klime i nestašice hrane, a uzročno i političkih nestabilnosti.

SUPER-VULKAN

Vulkan sposoban da stvori erupciju hiljadu puta intenzivniju od uobičajene, mogao bi da izazove globalnu katastrofu. Razlog se krije u količinama aerosola i prašine koje bi izbacio u atmosferu. Čestice prašine bi upile sunčeve zrake i izazvale globalnu "vulkansku zimu", čiji bi efekti bili slični stanju nakon udara ogromnog asteroida ili nuklearnog rata.

Foto: Tanjug / AP Foto: Tanjug / AP

GLOBALNA PANDEMIJA

Apokaliptična bolest bila bi neizlečiva, gotovo u svim slučajevima fatalna, ekstremno zarazna i imala bi dug period inkubacije. Kada bi se neke razorne bolesti, kao na primer ebola, besnilo i HIV spojile, "broj poginulih bi bio ekstreman".

Iako se u svrhu borbe protiv zaraza i u medicinska istraživanja ulažu velika sredstva, savremeni vidovi transporta i gusta naseljenost na mnogim područjima pogoduju izrazito brzom širenju infekcija.

NUKLERANI RAT

Mogućnost namernog ili slučajnog nuklearnog sukoba procenjena je na 10 odsto mogućnosti da se desi.

Zavisno od intenziteta mogućeg nuklearnog rata, svetu bi u većoj ili manjoj meri pretila "nuklearna zima", odnosno stvaranje oblaka u najvišim slojevima atmosfere koji bi blokirali sunčeve zrake. Nakon toga bi temperature vazduha delom planete pale ispod nule, a možda bi došlo i do totalnog uništenja ozonskog omotača.

Foto: Wikipedia/United States Department of Energy Foto: Wikipedia/United States Department of Energy

Na kraju bi došlo do opšte nestašice hrane, koja bi dovela do gladi i propasti političkih sastava, ako bi uopšte bilo preživelih.

EKSTREMNE KLIMATSKE PROMENE

U izveštaju stoji upozorenje da bi klimatske promene mogle biti ekstremnije nego što neke procene govore. Najsiromašnije zemlje na svetu bi mogle biti skroz nenastanjene. Klimatske promene do kojih dolazi pod uticajem čoveka mogle bi da podignu globalnu temperaturu za 4 stepena Celzijuseva.

Postoji opasnost i da bi zatopljenje moglo biti ekstremnije od procena i da bi temperatura mogla skočiti za 6 stepena. Moglo bi da dođe do masovnog umiranja, velike gladi i seoba naroda.

Foto: Foter/Flickr/Dietmar Temps, Official U.S. Air Force, Global Water Partnership - a water secure world Foto: Foter/Flickr/Dietmar Temps, Official U.S. Air Force, Global Water Partnership - a water secure world

SINTETIČKA BIOLOGIJA

Genetski inženjering superorganizama čovečanstvu može da donese koristi, ali uzgajanje superorganizama koji su pretnja čoveku ili važnim delovima ekosastava moglo bi se pretvoriti u katastrofu. Do puštanja takvih organizama na slobodu može da dođe slučajno ili namerno, a tada govorimo o biološkom ratovanju odnosno bioterorizmu.

Posledice bi mogle biti gore od bilo koje prirodne pandemije. Nastojanja da se ovo područje reguliše trenutno su tek u začecima i moguće je da zakoni neće biti u stanju da prate napredak u istraživanjima.

NANOTEHNOLOGIJA

I u ovom scenariju proizvodnja otpornih ili "pametnih" materijala na atomskom nivou može da donese razne koristi čovečanstvu. Ali, istovremeno nosi i brojne probleme, a jedan od najvećih je stvaranje velikih arsenala konvencionalnog ili naprednijeg oružja.

Foto: UltraEverDryStore/YouTube Foto: UltraEverDryStore/YouTube

NEPOZNATE POSLEDICE

Ova opšta kategorija obuhvata sve uzroke smaka sveta kojih još nismo ni svesni ili koji se trenutno čine ekstremno malo verovatnima.

EKOLOŠKI KRAH

Reč je o totalnom raspadu globalnog ekosastava, koji bi mogao dovesti do izumiranja brojnih vrsta. Verovatnost ovog scenarija zavisi od stepena zavisnosti čovečanstva o ekosastavu.

GLOBALNI KRAH

Foto: sxc.hu/lusi Foto: sxc.hu/lusi

Termin se odnosi na ekonomski ili društveni kolaps globalnih razmera, koji podrazumeva nerede i propast pravnog poretka u tolikim razmerima da bi život na Zemlji postao nemoguć.

Veroatnost ovakvog scenarija krajnje je neizvesna jer je previše nepoznata, ali već su zabeleženi određeni potresi na nivou pojedinih globalnih sastava, poput finansijskog.

LOŠE UPRAVLJANJE DRŽAVAMA

Dve su glavne kategorije političkog kraha - neuspeh u rešavanju ključnih rešivih problema, kao na primer ublažavanje siromaštva i razna politička zastranjenja koja bi mogla rezultirati stvaranjem globalnog totalitarnog poretka.

Foto: Tanjug / AP Foto: Tanjug / AP

Promene u tehnologiji, politici i društvu mogu da dovedu do unapređenja sastava vlasti, ali mogu za posledicu imati i izlazak na površinu onog najgoreg.

VEŠTAČKA INTELIGENCIJA

Reč je o pretnji o kojoj se verovatno najčešće raspravlja, a odnosi se na razvoj mašina i softvera sa inteligencijom na nivou čovekove. Njih ne bi bilo lako kontrolisati i verovatno bi bili u stanju da jačaju sopstvenu inteligenciju. Odluče li u nekom momentu mašine da im čovečanstvo više ne treba, imaće potrebu da stvore novi svet bez ljudi.

Ipak, u veštačkoj inteligenciji se krije i veliki potencijal, s obzirom da bi mogla da posluži kao sredstvo borbe sa većinom drugih rizika po čovečanstvo. Ipak, valja napomenuti da u ovom trenutku nitko ne može sa sigurnošću reći postoji li doista rizik od ekstremno inteligentnih strojeva.

(Telegraf.rs / Izvor:dailymail.co.uk, rt.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Horus

    16. februar 2015 | 14:56

    Nedostaje jos jedan vid apokalipse. GLOBALISTICKI SATANIZAM. Taj vid apokalipse je uveliko u toku. Cilj globalnih vladara u senci je da se populacija na planeti svede na 500.000.000 ljudi kojima je moguce lako upravljati tehnickim sredstvima i koja populacija bi socioloski bila podeljena na vladajucu i potcinjenu klasu ljudi. Povrsno posmatrano, ovi drugi toga ne bi bili svesni jer bi to licilo na trajno blagostanje. Apokalipsa, koja je u toku, sastoji se u razlicitim neosetnim nacinima smanjenja broja ljudi. Pomodarstvo, zelja za sopstvenim uzivanjem bez porodice, bez truda za radjanjem dece, favorizovanje homosexualizma, gusenje obrazovanja, ekonomsko ropstvo koje vodi u samoubistva itd itd...

  • Dado

    16. februar 2015 | 14:42

    Pored svih idiota koji vladaju svetom dosta smo i trajali.

  • Paja Patak

    16. februar 2015 | 15:16

    Nama i Srbiji se svakako odavno odzvonilo sa nasom politickom elitom!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA