STRAZBUR: Srbija da plati niškim osuđenicima po 3.500 evra!

Evropski sud za ljudska prava dao obeštećenje od 3.500 evra bivšim osuđenicima niškog Kazeno-popravnog doma zbog zadobijenih povreda tokom njihove pobune 2006. godine

  • 2

Bivši osuđenici niškog Kazneno-popravnog zavoda, njih 37, obeštećeni su sa po 3.500 evra na osnovu presude Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu za zadobijene povrede tokom suzbijanja njihove pobune iz novembra 2006. godine, rekao je predsednik Osnovnog suda u Nišu Goran Spasić.

On je precizirao da su osuđenici obeštećeni po osnovu presude Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu u slučaju "Habimi i drugi protiv Srbije" iz juna prošle godine.

Obeštećenje je isplaćeno osuđenicima koji su zadobili povrede u akciji specijalnih policijskih snaga u suzbijanju njihove pobune iz novembra 2006. godine u niškom Kazneno-popravnom zavodu.

Zatvorenici su se tada pobunili zbog neispunjenih zahteva koji su se odnosili na usvajanje Zakona o amnestiji.

Sudu se obratilo 37 osuđenika, koji su se u vreme pobune nalazili na izdržavanje kazne, kojima je dosuđeno obeštećenje od po 3.500 evra i naknada troškova postupka u ukupnom iznosu od 5.000 evra.

Spasić je rekao da su sredstva dobijena od Ministarstva pravde i da su isplaćeni svi, osim trojice osuđenika do čijih adresa još uvek ne može da se dođe.

Sredstva za trojicu osuđenika kojima obeštećenje nije isplaćeno nalaze se u depozitu suda, napomenuo je Spasić na konferenciji za novinare.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA