PARIZ I KAIRO ZAJEDNO PROTIV TERORIZMA: Egipat kupuje 24 borbena aviona!

Sobi je, na zajedničkoj konferenciji za novinare sa francuskim kolegom Žan-Ivom Le Drianom, rekao da sporazum o vojnoj saradnji, koji uključuje i prodaju borbenih aviona "rafal" i fregate, predstavlja novi početak za strateške odnose dve zemlje

  • 2

Ministar odbrane Egipta Sedki Sobi saopštio je da je potpisan ugovor o kupovini 24 borbena aviona tipa "rafal" od Francuske, samo nekoliko sati nakon što je Kairo bombardovao položaje džihadista u Libiji i zatražio pomoć stranih vlada u borbi protiv ekstremizma u regionu.

Sobi je, na zajedničkoj konferenciji za novinare sa francuskim kolegom Žan-Ivom Le Drianom, rekao da sporazum o vojnoj saradnji, koji uključuje i prodaju borbenih aviona "rafal" i fregate, predstavlja novi početak za strateške odnose dve zemlje.

Francuski ministar odbrane je naglasio da Pariz i Kairo vode zajedničku borbu protiv terorizma, prenela je agencija AP.

Prošle nedelje neimenovani zvaničnik francuskog Ministarstva odbrane je rekao da ukupna vrednost prodaje aviona iznosi 5,2 milijarde evra.

Kako je prenela agencija AFP, ovo je prvi ugovor koji je Francuska potpisala o izvozu svog borbenog aviona.

Foto: Profimedia/AFP Foto: Profimedia/AFP

Egipat je izveo vazdušne napade na položaje Islamske države u Libiji, nakon što je ta ekstremistička organizacija objavila snimak na kojem se vidi kako su džihadisti odrubili glave egipatskim hrišćanima Koptima, otetim u Libiji, što je naišlo na oštru osudu UN, Pariza i Vašingtona.

Komandant libijskog vazduhoplovstva Saker al-Džoruši izjavio je egipatskoj državnoj televiziji da je u vazdušnim napadima na Islamsku državu u Libiji poginulo do 50 ekstremista, preneo je Rojters.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sergej Danilovič

    17. februar 2015 | 08:34

    Pa zbog toga i postoji i ISIL I ID da bi se arapski svijet zanimao borbom protiv terorizma i kupovao skupe avione a privreda zapada ce da cvjeta ponovo.

  • obilic

    17. februar 2015 | 12:10

    Mozda ima i drugu politiku Francuska ima najvise muslimanskog naroda zato je ovo rezija za francuski narod od nato a. Sto ne kupe avione od engleske ili nemacke. O tome francuzi nisu dobro razmisljali

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA