KONAČNA ODLUKA O SUDBINI ŽELEZARE: Vučić prvo Vladi, a posle SRBIJI obrazlaže odluku o NAJNOVIJOJ PONUDI ESMARKA!

Vlada je dobila novu kontraponudu od Esmarka za Železaru Smederevo,a na pregovorima su bili i gradonačelnik Smedereva, članovi Komisije za privatizaciju Železare Smederevo kao i KPMG, koji je privatizacioni savetnik

  • 6

Vlada Srbije održaće sednicu Vlade u 15,00 časova, a premijer Aleksandar Vučuć če se obratiti novinarima u 16,00 sati, saopštila je Kancelarija za saradnju s medijima. Očekuje se da će premijer obavestiti javnost o ishodu pregovora sa Esmarkom o kupovini ŽŽelezare Smederevo.

Pregovori su i danas nastavljeni, zbog čega su i sednica vlade i pres konferencija, ranije najavljeni za jutro, pomereni za nekoliko sati. Premijer Aleksandar Vučić otkazao je jutrošnju sednicu Vlade, kao i put za Obrenovac, kako bi razmotrio novu ponudu Esmarka za Železaru Smederevo.

Vlada je dobila novu kontraponudu od Esmarka za Železaru Smederevo,a na pregovorima su bili i gradonačelnik Smedereva, članovi Komisije za privatizaciju Železare Smederevo kao i KPMG, koji je privatizacioni savetnik.

Danas ističe rok koji je MMF dao Srbiji da se reši pitanje smederevske Železare.

Foto: Tanjug/Rade Prelić Foto: Tanjug/Rade Prelić

- Bez obzira na to kakav bude ishod pregovora sa "Esmarkom", Železara će nastaviti da radi - poručio je ranije premijer Vučić.

„Esmark“ je tokom pregovora koji traju već 20 dana odbio nekoliko predloga Vlade koji bi garantovale rad Železare na duže vreme. Ako Vlada Srbije prihvati ponudu „Esmarka“ o kupovinu Železare, to će značiti da će država zadržati kakvu-takvu kontrolu nad trošenjem novca u ovoj kompaniji.

Pregovori Vlade Srbije s rukovodstvom Esmarka počeli su 27. januara jer je ta kompanija jedina dala ponudu za kupovinu 80,01 odsto kapitala Železare, na tenderu koji je otvoren 9. januara.

Pregovori su najpre vođeni u Beogradu, a završne razgovore u sedištu Esmarka u Pitsburgu od 12. februara predvodio je ministar finansija Srbije Dušan Vujović.

Sa Esmarkom je pregovarano o 30 elemenata važnih za ugovor koji su se odnosili na obaveze obe strane i garancije za nastavak proizvodnje i zaposlenost u Železari.

Vlada Srbije je spremna i za plan B, odnosno da u slučaju odustajanja Esmarka od preuzimanja većinskog udela, Železara ostane u državnom vlasništvu, a da njen rad, odnosno nabavku sirovina i pronalaženje kupaca za čelik, bude prepušten profesionalnom menadžmentu koji bi angažovala država.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bristol Rovers

    17. februar 2015 | 14:56

    Ukoliko bilo koja kompanije ne može da ispuni garancije koje se od njih zahtevaju, ni ne treba da dođe do dogovora samo da bi se to reklo. Najvažniji su nam sopstveni interesi.

  • Darko

    17. februar 2015 | 15:00

    Ocigledno da je na videlo izasla samo ucena amerikanaca,tako daje bolje da je odbijemo da ne bi prosli kao crnogorci sa niksickom zelezarom.Najbolje za smederevo je u sledecih dve godine postepeno investirati u manje privatne firme i tako obezbediti zaposljavanje za ljude iz zelezare a zelezaru postepeno ugasiti tako bi svima bilo lakse.

  • Jarko Neiminen

    17. februar 2015 | 14:57

    Ne vidim razlog za komentare tipa, " opet su na izigrali", "dokle sa lažima" i slično. Važno je da se interesi Srbije zaštite pa makar i po cenu da do saradnje ne dođe.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA