Monstrumi svakog dana siluju po jedno dete u Srbiji!

U dve trećine prijavljenih slučajeva seksualnog nasilja nad decom, počinilac je član porodice, najčešće je to očuh ili biološki otac, pokazalo je istraživanje Incest trauma centra

  • 2

U Beogradu svakoga dana bude napastvovano po jedno dete, podaci su beogradskog  Incest trauma centra u koji nedeljno stigne sedam prijava za seksualno nasilje nad decom.

Kako pišu "Novosti", u dve trećine prijavljenih slučajeva seksualnog nasilja nad decom, počinilac je član porodice, najčešće je to očuh ili biološki otac, pokazalo je istraživanje poslednjih pet godina.

Direktorka Incest trauma centra Dušica Popadić istakla je da se krivični postupak započinje samo u osam odsto slučajeva. Ona je objasnila i da su devojčice češće žrtve i da je svaki počinilac poznat detetu.

Pedofil u Smederevu prisiljavao sina i njegovog druga na seksualne odnose

- Devojčice su najčešće mete, i to u 83 odsto slučajeva. U 17 odsto dečaci su preživeli seksualno nasilje i to je nešto više nego do 2009. godine. U oko 42 odsto prijavljenih slučajeva počinilac je biološki otac, dok su u oko deset odsto počinioci maloletnici - objasnila je Popadić.

Foto: Profimedia Foto: Profimedia

Uzrast deteta kada se dogodi prvi incident, u proseku pet godina i četiri meseca, pokazuju podaci Incest trauma centra.

- U 55 odsto slučajeva, naša služba je predstavljala prvo mesto kojem su slučajevi prijavljeni, a u 92 odsto slučajeva uopšte nije ni započet krivični postupak - objašnjava Popadićeva.

PROTIV SILOVATELJA I PEDOFILA: Treba li uvesti hemijsku kastraciju u Srbiji? (ANKETA) (VIDEO)

Ne postoji tačan podatak o tome koliko zaista ima slučajeva seksualnog zlostavljanja u Srbiji, kao da ne postoji ni nacionalna studija sa takvim rezultatima.

Foto: Profimedia Foto: Profimedia

Podsetimo, krajem prošle godine, uhapšen je Novopazarac H. Č. (43) zbog sumnje da je, u pijanom stanju, tražio od svoje ćerke A. Č. koja ima 17 godina, da ga oralno zadovolji.

MOŽE LI GORE?! Pijani otac naterao maloletnu ćerku na oralni seks!

- Silovanje ostavlja trajni trag u ličnosti, ali uglavnom ne stvara takvo oštećenje koje vodi u psihozu. Ima slučajeva u kojima su izuzetno traumatična silovanja dovela do depresije i anksioznosti, a nekada se stvara i strah od kontakta sa suprotnim polom - objašnjava psiholog Milan Kostić.

(Telegraf.rs / Novosti)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sveslav

    18. februar 2015 | 12:49

    Ako je ovo tacno...bolje da nas nema!

  • Mila...3

    20. februar 2015 | 12:25

    Tuga, svakodnevno se kroz posao suočavamo sa ovim problemom. Apeliram na majke da ovo moraju prijaviti i zaštititi svoju decu. Bilo je toga i pre samo se nije spominjalo u javnost! 20 godina radim kao psiholog socijalni radnik i znam za tu pojavu! Nismo mi Srbi sveci pljujemo na zapad ali po lošim manirima ne zaostajemo nikko i dobro jih kopiramo! Jena djevojčica je došla iz seoske sredine. Kaže da je nježno mazila pile, otac ju je zgrabio i poceo da je trlja i mazi po grudima uz reci ti to njemu radiš i sve grublje i grublje dok nije počela da vrišti od bola! Naravno pojavila se mama i razdvojila dete! Na moja dalja pitanja ona je čutala i plakala. Nikada se vise nije pojavila majka se nije odazvala. Tako je bilo nekada a i sada malo je otvorenije.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA