PUTIN ILI CIPRAS? Ko Nemcima više uliva STRAH U KOSTI?

Prema pisanju nemačke štampe zbog onoga što želi Putin u Ukrajini i Cipras sa evrom, prete rat i finansijska kriza

  • 23

Evropa se nalazi u najtežoj krizi u poslednjih nekoliko decenija, pošto šef ruske vlade Vladimir Putin i Grčke Aleksis Cipras agresivno demonstriraju svoju moć, komentariše danas uticajni tabloid "Bild", postavljajući pitanje ko je od njih dvojice opasniji po Nemce.

Zbog onoga što želi Putin u Ukrajini i Cipras sa evrom, prete rat i finansijska kriza, navodi ovaj tabloid koji piše da Putin želi da spreči povezivanje Ukrajine sa zapadom, kako bi ojačao ruski uticaj i da je njegov cilj da Istočnu Ukrajinu, snagom oružja stavi pod svoju kontrolu, kako bi imao koridor do Krima i Pridnjestrovlja.

Dajući odgovore na par pitanja o tome šta žele, šta ih čini opasnim i šta se u najgorem slučaju može dogoditi, "Bild" kaže da je Putin opasan zato što je on gospodar ruskog atomskog naoružanja i što su mnoge evropske zemlje zavisne od ruskih energenata - nafte i gasa.

Ono što se u najgorem slučaju može desiti, smatra ovaj tabloid, jeste da ukrajinska kriza uvuče NATO, a time i Evropu, u jedan veliki rat.

Prema scenariju tabloida, moglo bi se dogoditi da "separatisti trajno naruše prekid vatre", a ukrajinska armija, naoružana američkim oružjem, zatim, uzvrati udarac, što bi Putin mogao da iskoristi kao izgovor da ruske trupe umarširaju u Ukrajinu, zbog čega bi Amerika, onda, mogla da zahteva od NATO da interveniše u konfliktu.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

- Konflikt će, bez obustave vatre, dalje eskalirati i time će rasti rizik da, korak po korak, budemo uvučeni - rekao je bivšu načelnik Generalštaba nemačke vojske Harajl Kujat.

Osim toga, eksperti upozoravaju, piše "Bild", da bi Putin mogao svojom "agresivnom politikom" da "poseje seme razdora" između Evropljana i Amerikanaca, a jedna takva podela bi, prema ocenama Volganga Išingera, sadašnjeg predstavnika OEBS-a za Ukrajinu i bivšeg člana EU- "trojke" za Kosovo, bila pobeda Moskve.

Cipras, između ostalog, želi da blokira teške mere štednje, a osim toga zahteva od Nemačke plaćanje reparacije za ratne štete u iznosu od, kako "Bild" piše, 11 milijardi evra.

Foto: Tanjug / AP Foto: Tanjug / AP

On je opasan zato što bi krediti od 250 milijardi evra iz proteklih pet godina mogli da propadnu, sa štetom po Nemačku od oko 70 milijardi evra i što bi, ukoliko bi EU-zemlje izašle u susret Ciprasovim željama, to moglo da animira druge političare u Španiji ili Italiji da, takođe, traže olakšice, ocenjuje "Bild".

U najgorem slučaju može se dogoditi "Grexit", odnosno, da Grčka napusti evro-zonu i ponovo uvede drahmu, što bi, kako se navodi, moglo da izazove zemljotres u evro-zoni, pošto bi onda države i banke morale da otpišu grčke kredite.

Osim toga, špekulanti bi mogli na finansijskom tržištu da špekulišu sa istupom iz evro-zone i drugih "poreskih grešnika", poput Portugalije i, ako bi se u tome uspelo, onda bi evro, u sadašnjoj formi, bio na kraju postojanja, prognozira "Bild".

(Telegraf.rs/ Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • NiKoLa

    19. februar 2015 | 23:56

    Aha pa normalno putin ima najjvecu vojsku na Planeti Zemlji ! KRALJ PLANETE PUTIN ! BRAĆA ZAUVEK !!!

  • isa-bey

    20. februar 2015 | 01:49

    Drago mi je zbog Tursko-Ruskog saveza jer Putin i Erdoğan su trenutno jači od cijele evrope zajedno.

  • Pera Kojot # 1

    19. februar 2015 | 22:10

    Ma kakav Cipras, Grci su ok, ali ako ovo inacenje bude potrajalo! Nemci ce pustiti kerove na Grke a onda cemo da vidimo koliko ce ko imati koristi od toga!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA